Atier: Mineaktier toppede og italienske banker bundede

Den generelle tendens på aktiemarkederne verden over i julehelligdagene er stilhed og små bevægelser. Det var også tilfældet i Europa onsdag, hvor mineselskaber endte i top, og italienske banker i bund.

Det brede europæiske indeks - Stoxx 600 - marginalt højere, da indekset onsdag steg 0,2 pct. til lige over indeks 361. Den største stigning kom i råvareaktierne, da indekset for mineaktier steg knap 3 pct. Det engelske indeks satte rekord med en stigning på 0,5 pct.

De tre største stigninger sås i mineselskaber. Mest steg Fresnillo, der endte knap 5 pct. oppe fulgt af Randgold Resources, der steg 4,9 pct., mens Centamin steg 4,8 pct., og BHP Billiton og Rio Tinto steg 3-4 pct.

De største mineselskaber - som BHP Billiton, Vale og Rio Tinto - ventes ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg at øge indtjeningen i andet halvår i år til det højeste niveau i to år. Og indtjeningen ventes at ligge 40 pct. højere end i første halvår.

I den dårligste del af indekset lå blandt andet de italienske banker Banca Populare di Milano og Banco Populare med fald på knap 3 pct.

Det er fortsat bekymring for sundhedstilstanden i støvlelandets banker, der tynger og til en vis grad smitter af på banksektoren generelt.

For Italiens banker bekymrer det, at der endnu ikke er fundet en løsning på refinansieringen af Banca Monte dei Paschi di Siena, der ifølge Den Europæiske Centralbank behøver 8,8 mia. euro.