Asiens centralbanker klar til at gribe ind for at afbøde chokket fra Brexit

Japans nationalbank er klar til at levere omfattende likviditet for at afbøde chokbølgerne, som kan skyde den japanske yen i vejret og ødelægge landets økonomi.

Den japanske børs styrtdykkede fredag morgen efter det britiske nej til EU. Foto: Kiyoshi Ota, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KIYOSHI OTA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det britiske nej til EU sender kraftige rystelser gennem Asien, hvor centralbankerne i flere lande angiveligt allerede er begyndt at gribe ind for at stoppe chokbølgerne oven på styrtdykkende markeder fredag morgen.

Den japanske nationalbankdirektør, Haruhiko Kuroda, gjorde fredag morgen dansk tid klart, at nationalbanken er klar til at levere omfattende likviditet til de finansielle markeder, skriver nyhedsbureauet Reuters. Han er klar til at sætte gang i de aftaler, som nationalbanken har med andre asiatiske landes nationalbanker om gensidig assistance for at sikre likviditet.

Det japanske børsindeks Nikkei 225 faldt fredag med 7,94 procent til det laveste niveau i fire måneder.

Frygt for dyr yen

Japanerne er bekymret for, at det styrtdykkende britiske pund vil udløse en uvelkommen stigning i den japanske yen. Det vil nemlig gøre det rigtigt dyrt at købe japanske varer i udlandet og kan, ifølge økonomer, tvinge Japan tilbage i recession.

Pundet lå fredag morgen på det laveste niveau i 31 år.

Også Japans finansminister Taro Aso sagde fredag morgen, at de seks største økonomiers centralbanker i Asien har aftaler om gensidig assistance om at sikre likviditet.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg skal Sydkorea og Indien allerede have interveneret for at udglatte de økonomiske effekter af den britiske afstemning.

Analytikere påpeger, at også den kinesiske nationalbank står klar til at gribe ind.