Asiens aktiemarkeder glæder sig over ny budgetplan

Optimismen har tag i finansmarkederne onsdag morgen, efter at Repræsentanternes Hus har stemt ja til den nye budgetplan, der skal redde USAs økonomi fra at falde i afgrunden.

Det var langt hen ad vejen Demokraterne, som sikrede vedtagelsen af Senates budgetforslag også i Repræsentanternes Hus, men en tredjedel af Republikanerne stemte også for. Fold sammen
Læs mere
Foto: MLADEN ANTONOV

Planen er nu vedtaget i begge kongressens kamre og mangler kun præsident Barack Obamas underskrift.

Børserne i Asien fejrer aftalen med stigninger. Hang Seng-indekset i Hongkong stiger 2,1 pct. og i Australien ligger det toneangivende aktieindeks 1,2 pct. højere.

- Problemerne er ikke løst, men det at politikerne har "fundet hinanden", er positivt for risikopræmien og dermed opfattelsen af usikkerhed. Derfor stiger aktierne, konstaterer investeringsøkonom fra Nordnet Per Hansen i en kommentar til aftalen.

Kompromisset, som har set dagens lys efter et månedlangt forhandlingsdrama i Washington, indeholder skattestigninger for de rigeste amerikanere og sætter dramatiske besparelser på de offentlige budgetter på stand-by. Aftalen kommer også til at øge skatterne permanent for husholdninger, som tjener 450.000 dollar og derover om året. Det svarer til mere end 2,5 millioner danske kroner.

Per Hansen fra Nordnet peger dog på, at aftalen ikke løser alle problemer. Det gælder ikke mindst håndteringen af USA's gældsloft, der i de seneste år har måttet hæves for at følge med ubalancerne på statsbudgettet.

- Udfordringen består i, at hvis man varigt løser gældsloftudfordringerne ved at reducere budgetunderskuddene markant, vil det gå hårdt ud over væksten, konstaterer Per Hansen.

På Wall Street fejrede investorerne allerede nytårsdag udsigten til en aftale, og sendte S&P 500-indekset 1,7 pct. højere. I løbet af 2012 blev det til en samlet stigning på 13,4 pct. til S&P 500, der ifølge Bloomberg News præsterede det bedste aktieår siden 2009.

Stigningerne nytårsaftensdag blev anført af cykliske aktier, hvis indtjening er ekstra afhængig af konjunkturerne. Computerproducenten Hewlett-Packard steg mest blandt Dow-medlemmerne og endte 4,2 pct. højere. Lige efter fulgte Caterpillar med en stigning på 3,2 pct.

Blandt de defensive medicinalaktier steg Bristol-Myers Squibb 2,2 pct. Selskabet fik amerikansk markedsføringstilladelse til lægemidlet Eliquis til forebyggelse af blodpropper.

Med mandagens stigninger, er slutniveauet for S&P 500-indekset omkring 1 pct. højere end niveauet ved dansk børslukketid fredag. De amerikanske aktiefutures er ikke handlet i det nye år.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk