Asien: Trumps toldinitiativ giver klare fald

Store fald præger fredag aktiebørserne i Asien, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, torsdag aften annoncerede en straftold på import af stål og aluminium.

Store fald præger fredag aktiebørserne i Asien, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, torsdag aften annoncerede en straftold på import af stål og aluminium. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID CHANG

Investorerne frygter, at Trump udmelding på sigt kan hæmme den globale udveksling af varer, hvilket torsdag fik de amerikanske aktier til at tage en dukkert, hvilket så bredte sig til fredagens markeder i Asien.

»Dette her er det første advarselsskud i en handelskrig. Og ingen vinder en handelskrig,« sagde Art Hogan, markedsstrateg i firmaet B. Riley FBR, til CNN Money.

MSCI's brede aktieindeks for Asien-Stillehavsområdet falder fredag 1,2 pct.

I Japan er det især aktierne i stål- og aluminiumsproducenterne, som er under pres, med fald i JFE Holdings og Kobe Steel på mere end 3 pct.

Også bilfabrikanterne står også for skud, herunder Toyota, som falder 2,4 pct. Selskabet mener, at Trumps udspil vil øge omkostningerne væsentligt, og dermed også priserne på biler og andre køretøjer, der bliver solgt i USA.

Ifølge Donald Trump vil USA lægge en toldsats på 25 procent på importeret stål og 10 procent på aluminium.

Nikkei-indekset falder 2,4 pct., og det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 1,8 pct.

Shanghai Composite falder 0,5 pct., og CSI 300-indekset med 0,4 pct., mens Hongkongs Hang Seng handles 1,5 pct. lavere.

Blandt de øvrige markeder lukkede Taiwans Taiex-indeks med et tab på 0,8 pct., mens Singapores Strait Times-indeks ligger med et minus på 1,0 pct., og Sydneys ASX-indeks falder 0,7 pct.

Sydkoreas børs falder desuden 0,8 pct.

Fredag morgen ligger de amerikanske futures blandet, idet futuren på Dow Jones-indekset falder 0,3 pct., S&P 500-futuren falder 0,1 pct., mens Nasdaq-futuren ligger 0,1 pct. højere.

Indeks Udvikling (%) Nikkei 225-2,4 Topix-1,8 Hongkongs Hang Seng-1,5 China Shanghai Composite-0,5China CSI 300-0,4 Taiwan Taiex-0,8Sydkoreas Kospi-0,8 Indiens BSE Sensex-0,4 Singapores STI-1,0 Sydney ASX 200-0,7

Indeksværdi kl. 6.30.