Asien: Svaj og lettelse efter kinesiske BNP-tal

De asiatiske aktiemarkeder har svinget markant tirsdag morgen, hvor kinesiske vækst- og produktionsdata igen viste sig fra en skuffende side.

De asiatiske aktiemarkeder har svinget markant tirsdag morgen, hvor kinesiske vækst- og produktionsdata igen viste sig fra en skuffende side. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De asiatiske aktiemarkeder har svinget markant tirsdag morgen, hvor kinesiske vækst- og produktionsdata igen viste sig fra en skuffende side.

Men trods de lidt svagere end ventede tal for såvel bruttonationalprodukt i fjerde kvartal som industriproduktion og detailsalg i december, var der et lettelses suk i de finansielle markeder.

- Nogle af dataene levede ikke op til estimaterne, men markedet var solgt ned, som om der ville blive tale om en hård landing i Kina. Det er en balancegang mellem data, der ikke lever op til forventningerne på den ene side og med et marked, der har frygtet en langt værre udvikling på den anden side, vurderer investeringschef Nader Naeimi fra AMP Capital Investors i Sydney over for Bloomberg News.

Den kinesiske BNP-vækst landede på 6,8 pct. i fjerde kvartal i forhold til samme periode året før. Analytikerne havde ventet en vækst på 6,9 pct.

Detailsalget i december steg 11,1 pct. på årsbasis, hvilket var skuffende i forhold til analytikernes forventning om en stigning på 11,3 pct., og stigningstakten i industriproduktion faldt til 5,9 pct. i forhold til samme måned året før. Analytikerne havde ventet en stigning på 6,0 pct.

Markedet i Tokyo indledte tirsdagens handel med kursfald, men i takt med at lettelsen har bredt sig blandt andet til de amerikanske aktiefutures, er de store aktieindeks vendt tilbage til udgangspunktet.

Det toneangivende Nikkei 225-aktieindeks falder 0,1 pct., mens det bredere Topix-indeks samtidig ligger med et minus på 0,5 pct.

I Kina er der formodninger om intervention i aktiemarkedet fra de kinesiske statsejede fonde, for at undgå panikudsalg på aktiemarkedet. Investorerne vejer de svagere end estimerede økonomiske data op mod udsigterne til øget stimulus.

- De vanlige nationale fonde synes at træde til for at øge tilliden, siger analytiker Steve Wang fra Reorient Financial i Hongkong til Bloomberg News.

Shanghai Composite stiger 2,6 pct., mens CSI 300-indekset øger 2,4 pct. efter indledende fald efter BNP-offentliggørelsen.

Blandt de andre markeder handles Hongkongs Hang Seng handles 1,1 pct. højere, og der er stigninger i Taiwans Taiex-indeks på 0,6 pct., mens Singapores Straits Times-indeks stiger 0,2 pct., og det australske ASX-indeks står til at lukke med et plus på 0,9 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,9 pct. tirsdag morgen.