Asien: Positiv åbning udvisket af faldende oliepriser

De asiatiske aktiemarkeder startede i en positiv atmosfære fredag, men i takt med at oliemarkedet igen viste tegn på svækkelse er bekymringerne blusset op med fald i såvel de asiatiske aktiemarkeder som i de amerikanske aktiefutures som resultat.

Foto: ALEX HOFFORD

Samtidig giver den øgede frygt kapitalflugt mod sikre lande, og en styrkelse af yen er ikke i aktieinvestorernes interesse.

- Overordnet set er det stadig et spørgsmål om risikoaversion. Investorerne er i stigende grad nervøse for, at yen ikke kan opretholde niveauet på 118 (yen per dollar, red.). Olie steg igen, men det var bare kortsigtet, siger seniorstrateg Masahiro Ichikawa fra Sumitomo Mitsui Asset Management Co. i Tokyo til Bloomberg News.

Markederne har været yderst volatile gennem morgenens handel, hvor Wall Streets stigninger torsdag trækker op, mens de faldende råvaremarkeder vender scenariet.

I Tokyo falder det toneangivende Nikkei 225-aktieindeks med 0,7 pct. efter en indledende stigning på 2 pct. Det bredere Topix-indeks ligger samtidig med fald på 0,6 pct.

Også i Kina er markederne i tiltagende grad negative.

- Yuan skal stabilisere sig, før vi ser stabiliteten vende tilbage til aktiemarkedet. Selv om regeringen begrænser salg af større aktieposter, og nogle store virksomheder lover ikke at sælge, har investorerne svært ved at genfinde tilliden, der allerede er beskadiget, siger chefstrateg Ronald Wan fra Partners Capital International i Hongkong til Bloomberg News.

Shanghai Composite falder 2,4 pct., hvilket også gælder CSI 300-indekset, mens Hongkongs Hang Seng falder 1,2 pct.

Blandt de andre markeder er der fald i det sydkoreanske Kospi-indeks på 0,9 pct., og i Singapores Straits Times-indeks på 0,4 pct., mens Taiwans Taiex-indeks som det eneste er i plus efter en sen stigning til et plus på 0,3 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,8-1,0 pct. fredag morgen.