Asien: Politisk kaos i Italien presser aktiekurserne

Der er kursfald på de asiatiske aktiemarkeder onsdag morgen, hvor uroen på den politiske scene i Italien får investorerne til at holde igen, hvilket også var billedet på de amerikanske børser tirsdag aften.

Arkivfoto: VIVEK PRAKASH / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: VIVEK PRAKASH

Det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, falder 1,7 pct., det kinesiske Shanghai Composite-indeks ligger 1,8 pct. lavere, mens Australien undergår de helt store fald med et dyk på 0,5 pct. i ASX 200-indekset.

- Lysten til at mindske risikoen er blevet større på bagkant af den kaotiske situation i Europa, skriver børsmægleren Okasan Online Securities i en kommentar ifølge AFP.

Italien er i politisk krise, efter at vinderne af valget i marts, Femstjernebevægelsen og Ligaen, ikke er lykkes med at danne regering.

Nu har præsidenten givet økonomen Carlo Cottarelli opgaven at danne en ny midlertidig regering, og der er udsigt til snarligt nyvalg, hvilket har skabt usikker om Italiens medlemskab af EU og euroen.

Blandt selskaberne i Japan er der pres på flere selskaber, der er eksponeret mod eksport som følge af en styrket yen. Bilproducenterne Mazda og Toyota dykker 3 pct.

I Indien er Airasia i søgelyset, fordi landets politi har åbnet en sag mod topchef Tony Fernandes og selskabets indiske datterselskab, da der ifølge Reuters er mistanke om korruption og regelbrud i forbindelse med udstedelsen af en flylicens. Aktien falder 4 pct.

 

Indeks Udvikling (%) Nikkei 225-1,6 Topix-1,5 Hongkongs Hang Seng-1,3 China Shanghai Composite-1,8 China CSI 300-1,5 Taiwan Taiex-1,3 Sydkoreas Kospi-1,8 Indiens BSE Sensex-0,5 Singapores STI-2,0 Sydney ASX 200-0,5

Indeksværdi klokken 06.00.

/ritzau/FINANS