Asien: Opløftende stemning blandt særligt japanske eksportører

Udtalelser om styrkeforholdet mellem japanske yen og amerikanske dollar samt stigninger i mandagens aktiehandel i USA er tirsdag med til at give generelle stigninger i den asiatiske aktiehandel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksempelvis stiger det japanske Nikkei-indeks tirsdag med 0,3 pct. i forhold til mandagens lukkeniveau, mens det bredere Topix-indeks lægger 0,4 pct. oveni mandagens slutniveau.

Det er blandt andet japanske eksportører af elektronik og biler, som står bag stigningerne i Topix-indekset. Disse aktier ser ud til at nyde godt af udtalelser fra USA's finansminister Steven Mnuchin, som i et interview med Financial Times mandag har blødt lidt op i de vendinger, som præsident Donald Trump kom med i sidste uge.

For knap en uge siden gav Donald Trump udtryk for, at han synes, at den amerikanske valuta er blevet for stærk. Og selv om Steven Mnuchin i interviewet med Financial Times erklærer sig enig med præsidenten i, at dollarens styrke rammer den amerikanske eksport på den korte bane, så siger han samtidig, at han ser dollarens styrke som et plus på den længere bane.

Tirsdag indleder USA og Japan desuden samtaler om landenes økonomiske samhandel. USA's vicepræsident, Mike Pence, og Japans finansminister og vice premierminister, Taro Aso, deltager, og der ventes ifølge Reuters et fælles kommuniké fra mødet.

Når blikket vendes mod resten af den asiatiske aktiehandel, så er stemningen knapt så positiv i eksempelvis Kina, hvor Shanghai Composite-indekset falder 0,1 pct., mens CSI 300-indekset stiger knap 0,1 pct. Samme tid falder Hang Seng-indekset med 0,9 pct. på børsen i Hongkong.

Ligesom det har været tilfældet for både de europæiske og amerikanske aktiemarkeder, så har den asiatiske aktiehandel været lukket nogle få dage henover påsken.

Hvis der ses på udviklingen for Nikkei-indeket fra onsdag før påske og frem til lukkeniveauet mandag, så har der været tale om et indeksfald på 1,0 pct., mens Hang Seng-indekset og Shanghai Composite-indekset i samme periode er droppet henholdsvis 1,1 pct. og 1,6 pct.

/ritzau/FINANS