Asien: Østen trækkes ned at kinesisk uro

De asiatiske aktiemarkeder fortsætter den famlende start på andet kvartal, og nervøsiteten er stadig stigende efter nye kraftige kursfald i de kinesiske aktiemarkeder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De voldsomme udsving, som de seneste dage har præget børserne i Shanghai og Shenzhen, fortsætter ufortrødent trods forsøg fra de kinesiske regulative myndigheder på at gyde olie ud over de oprørte vande.

Det toneangivende aktieindeks i Shanghai - Shanghai Composite - startede dagen med et fald på 7 pct., efter endnu en omgang kraftig margin-calls (tvangssalg på grund af faldende aktiv-værdi i forhold til lånefinansiering).

Det betød store kursfald over hele linjen og over halvdelen af de omkring 1200 papirer i indekset faldt med de maksimalt tilladte 10 pct. inden markedet rettede sig.

Samme tendens har været gældende siden sidste uge, og selv om reglerne om maksimale fald burde give en hvis sikkerhed mod tab, er virkningen den modsatte. For hvis et givent papir allerede er faldet de 10 pct., inden tvangssalget nåede at blive gennemført, akkumuleres salget blot til dagen efter, hvilket igen giver anledning til nye kraftige fald i markedet.

De store fald har fået de kinesisk børsmyndigheder, China Securities Regulatory Commission, til at undersøge "shortselling" med advarsler om, at enhver irregulær opførsel og markedsmanipulation vil blive straffet hårdt.

Ved middagstid lokal tid ligger Shanghai Composite med et minus på 3,3 pct., mens CSI 300-indekset falder 2,4 pct.

De kinesiske kursfald smitter af i store dele af de øverige asiatiske markedet. I Japan ligger Nikkei-indekset med et minus på 0,3 pct., mens det brede Topix-indeks falder 0,1 pct.

I Sydkorea falder Taiex-indekset 0,4 pct., og Sydkoreas Kospi-indeks dropper 0,3 pct., mens Singapores Straits Times som et af de få er i positivt territorium med en stigning på 0,2 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med små stigninger på under 0,1 pct. i den asiatiske handel.

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 -0,3

Topix -0,0

Hongkongs Hang Seng -0,2

China Shanghai Composite -3,3

China CSI 300 -2,4

Taiwan Taiex -0,4

Sydkoreas Kospi -0,3

Indiens BSE Sensex 0,6

Singapores STI 0,2

Sydney ASX 200 -1,2

--------------------------------------

#

Indeksværdi kl. 05.35

/ritzau/FINANS