Asien: Gassen er gået af ballonen

De asiatiske aktiemarkeder har svært ved at holde dampen oppe tirsdag morgen.

Læs mere
Fold sammen

Markedet er løbet tør for nye indikationer. Investorerne afventer dagens tale fra den amerikanske centralbankchef Janet Yellen, der måske kan give et fingerpeg om Federal Reserves nuværende syn på den økonomiske udvikling og effekten på de planlagte - og senest udskudte - rentestramninger i USA.

- Meget af stigningen på Wall Street, og faktisk på samtlige globale markeder over de sidste fem uger, har været begrundet med forventninger til fortsatte lempelser af pengepolitikken fra verdens centralbanker. Det bør ikke komme som en overraskelse, at markedet begynder at viser tegn på træthed. Et svagt opsving trods rekordstore stimuli er fortsat en hård nød at knække for markedernes risikovillighed, siger chefstrateg Matthew Sherwood fra Perpetual i Sydney til Bloomberg News.

I Tokyo er en teknisk detalje årsag til kursfaldene. Det skyldes, at mere end to tredjedele af de japanske aktier fra i dag handles "uden kupon", da det japanske regnskabsår generelt løber til udgangen af marts.

- Vi set nogle fald i sektorer med højt udbytte såsom handelshuse, energi-produktion, børsmæglerselskaber, banker og tjenestesektoren. Men det vil være lidt svært for markedet at bevæge sig forud for Yellens tale senere, vurderer chefstrateg Toshihiko Matsuno fra SMBC Friend Securities Co. i Tokyo over for Bloomberg News.

De manglende kuponbetalinger giver et fald i det toneangivende Nikkei 225-indeks på 0,5 pct., mens det bredere Topix-indeks øger faldet til 0,6 pct.

I Kina er stemningen også lidt under nulpunktet. Især it-sektoren og ejendomsaktierne ligger underdrejet.

Shanghai Composite-indekset falder 1,1 pct., og CSI 300 dropper 0,9 pct., mens Hongkongbøren er tilbage efter påsken og starter ugen med et fald i Hang Seng-indekset på 0,3 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved 6.30-tiden tirsdag med stigninger på 0,1-0,2 pct.