Asien: Afventende handel uden store udsving

De asiatiske aktiemarkeder er præget af en afventende holdning fredag morgen.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO.
Læs mere
Fold sammen

Som i de øvrige finansielle markeder er det torsdagens forholdsvis stærke amerikanske nøgletal kombineret med et tilsyneladende sammenbrud i de græske gældsforhandlinger, der præget markedet.

»Gårsdagens amerikanske tal var ganske stærke. Nogle investorer er begyndt at indse, at væksten i USA er på sporet, og at det vil retfærdiggøre, at Federal reserve normaliserer renten senere i år«, siger analytiker Tony Farnham fra Patersons Securities Ltd. til Bloomberg News.

Det amerikanske detailsalg steg som ventet 1,2 pct. i maj på månedsbasis. Og tages bil- og benzinsalget ud, var væksten på 0,7 pct. - eller en spids bedre end den ventede fremgang på 0,5 pct.

I Europa brød forhandlingerne mellem Grækenland og Den Internationale Valutafond (IMF) sammen. IMF udvandrede fra forhandlingerne på grund af manglende græsk vilje til reformer af især landets lukrative pensionssystem torsdag aften.

Tony Farnham peger på, at det græske problem skal løses.

»Det kan forårsage noget forvridning i markederne, hvis Grækenland går bankerot«, lyder det fra den australske analytiker.

I Japan er markedet næsen uændret, trods bedre data for industriproduktionen i april en oprindeligt antaget. Produktionen steg 0,1 pct. på årsbasis og 1,2 pct. på månedsbasis, hvor de foreløbige data henholdsvis viste et fald på 0,1 pct. og en stigning i produktionen på 1,0 pct.

Det fjerner en umiddelbar forhåbning om ny lempelser, og markedet trækker sig let tilbage med et fald i Nikkei-indekset på 0,2 pct., mens det brede Topix-indeks ligger med et minus på 0,1 pct.

I Kina er der begrænsede stigninger oven på torsdagens halvsure handelsdag.

Shanghai Composite stiger 0,4 pct., mens CSI 300-indekset øger 0,3 pct. og Hongkongs Hang Seng ligger med en stigning på 0,7 pct.

Blandt de øvrige børser er der fald i Taiwans Taiex-indeks på 0,1 pct., og Kospi-indekset i Seoul dropper 0,2 pct., mens Singapores Strait Times stiger 0,1 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på godt 0,2 pct. i den asiatiske handel.