Asiatiske aktiestigninger efter gode USA- og Kina-data

Investorernes begejstring har sin baggrund i den stærke amerikanske arbejdsmarkedsrapport fredag samt weekendens bedre en ventede kinesiske handelstal.


Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks ligger med et plus på 0,7 pct. først på eftermiddagen i den centralasiatiske tidszone.

- Den solide amerikanske arbejdsmarkedsrapport øger tilliden til, at den amerikanske økonomi er stærk nok til at modstå en nedtrapning (af Federal Reserves kvantitative lempelser, red.). Markeds-prissætningen er rimelig og de monetære forhold står til forsat at være lempelig, mens overskuddene vil forbedre næste år, siger investeringsstrateg Shane Oliver fra AMP Capital Investors i Sydney ifølge Bloomberg News.

Tokyo-børsen ligger i front i mandagens marked. En markant svækkelse af den japanske yen understøtter markedet, trods en skuffende BNP-vækst i tredje kvartal.

Den skuffende vækst har fået Bank of Japan til endnu engang at understrege, at centralbanken vil gøre, hvad der skal til, for at få den japanske økonomi tilbage på skinnerne.

Det toneangivende Nikkei 225-indeks stiger 1,9 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et plus på 1,3 pct.

I Kina er investorerne lidt mere tilbageholdende.

Gode inflationsdata og et større handelsoverskud end ventet giver dog en underliggende positiv tone i markedet, hvor Shanghai Composite og CSI 300-indekset begge ligger med små fald på op til 0,1 pct.

Hang Seng-indekset i Hongkong ligger til gengæld med et plus på 0,3 pct.

I Thailand er de voldsomme protester mod premierminister Yingluck Shinawatras regering blusset op i hovedstaden Bangkok igen mandag i et hidtil uset omfang. Premierminister opløste parlamentet tidligt mandag lokal tid med henblik på at udskrive nyvalg, mens oppositionens parlamentsmedlemmer indgav deres afskedsbegæring som protest mod regeringens træk.

Den umiddelbare reaktion i aktiemarkedet i Bangkok var en stigning i SET på knap 1 pct., men i takt med at protesterne på Bangkoks gader tager til, trækker investorer sig igen. SET-indekset ligger med et fald på 0,1 pct.

Blandt de øvrige asiatiske børser ligger Taiwans Taiex-indeks med et plus på 0,8 pct., og Indiens Sensex-indeks øger 1,9 pct., mens Sydkoreas Kospi-indeks ligger med en stigning på 1,0 pct.

Futures på de amerikanske aktieindeks - Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq - handles med stigninger på 0,1-0,2 pct. i Asien.