Asiatiske aktier: Positiv stemning efter stærke jobdata fra USA

Arkivfoto: EPA/DAVID CHANG/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID CHANG

Der er positiv stemning på de asiatiske aktiemarkeder mandag morgen, hvor aktierne stiger til det højeste niveau i mere end to uger.

Optimismen kommer, efter at den amerikanske beskæftigelsesrapport fredag viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 223.000 personer i maj. Det var dermed flere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 190.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks stiger 1,0 pct. mandag morgen, mens det toneangivende japanske Nikkei 225-indeks ligger 1,4 pct. højere. I Kina er fremgangen mere afdæmpet med et plus på 0,2 pct. i Shanghai Composite-indekset.

Det australske ASX-200-indeks følger tendensen på de øvrige asiatiske børser og stiger 0,5 pct. I Taiwan er Taiex-indekset ligeledes i plus med 1,3 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, stiger 0,3 pct.

Den positive start på ugen betyder ikke, at investorerne har lagt usikkerheden og nervøsiteten helt på hylden. Ifølge Reuters har investorerne også haft øjnene rettet mod G7-landenes møde i weekenden.

Den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, der lørdag deltog i det afsluttende møde med kollegerne fra G7-landene, fik læst og påskrevet af de store europæiske lande samt Canada og Japan, der på mødet udtrykte stor vrede over, at USA har indført straftold på stål og aluminium fra 1. juni.

»Finansministrene og guvernørerne fra centralbankerne bad USA's finansminister om at kommunikere deres enstemmige bekymring og skuffelse,« hedder det i en erklæring fra de seks lande.

De meddelte, at emnet igen skal tages op, når stats- og regeringscheferne for G7 -landene senere mødes i Canada igen senere i denne uge.

»G7-mødet i weekenden kan blive lige så forfærdeligt. Der er endda snak om, at Trump (USA's præsident, red.) ikke vil deltage. Bekymringerne for handelsfriktioner vil sandsynligvis fortsætte med at tynge markederne,« siger Norihiro Hujito, seniorinvesteringsstrateg hos Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, til Reuters.

De amerikanske aktiefutures ligger med små stigninger mandag morgen mellem 0,1 og 0,3 pct.

Indeksværdi klokken 06.00.

/ritzau/FINANS