Asiatiske aktier: Japan hænger fast i Apple med fald

De japanske aktiemarkeder peger ned fredag med fald på op til 2,8 pct. for de ledende indeks. Det er Nikkei-indekset, der falder mest med få timer igen af handlen, mens også Topix-indekset dykker markant med et fald på 1,9 pct. efter det forlængede japanske nytår, hvor handlerne har første handelsdag i 2019 fredag.

De japanske aktiemarkeder peger ned fredag med fald på op til 2,8 pct. for de ledende indeks. Det er Nikkei-indekset, der falder mest med få timer igen af handlen, mens også Topix-indekset dykker markant med et fald på 1,9 pct. efter det forlængede japanske nytår, hvor handlerne har første handelsdag i 2019 fredag. (Arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE

Det er især teknologiselskaberne, der vender snuden ned efter Appels melding om en nedjustering sent onsdag aften. Den amerikanske it-gigant er fortsat kilden til mismod, efter at koncernen angav et skuffende kinesisk marked som årsagen til nedjusteringen.

Det er særligt underleverandører til Apple, der falder. Kyocera ligger til et fald på 3,3 pct., Japan Display falder 1,4 pct., Sharp tager et dyk på 4,2 pct., mens Alps ligger til en blodtud på 5,8 pct.

Sony lægger an til et fald på årets første handelsdag på mere end 4 pct.

»Troen på de globale virksomheders indtjening falmer i lyset af handelskrigen mellem USA og Kina,« siger Nobuhiko Kuramochi, chef for investeringsafdelingen i Mizuho Secutities, til Reuters.

Mens de japanske markeder halter bagefter, så fik de fleste markeder i Asien et frisk pust, da et flertal i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne nu har flest pladser, natten til fredag dansk tid har vedtaget et nyt midlertidigt budget for den amerikanske grænsesikkerhed - dog uden at afsætte penge til præsident Donald Trumps mur mod Mexico.

Oveni kommer, at der er afsat møder mellem USA og Kina - og en amerikansk handelsdelegation har sat kursen mod Kina forud for samtaler mandag og tirsdag i næste uge. Det oplyser Kinas handelsministerium ifølge Reuters natten til fredag dansk tid.

Ministeriet ser frem til at have "positive og konstruktive diskussioner" med USA, lyder det.

Samtalerne bliver det første direkte møde mellem de to lande, efter at præsidenterne Donald Trump og Xi Jinping blev enige om en "våbenhvile" i den eskalerende handelskrig mellem de to lande.

Delegationen, der rejser til Kina, skal diskutere implementeringen af våbenhvilen. Det bliver USA's vicehandelsrepræsentant, Jeffrey Gerrish, der skal lede den amerikanske gruppe.

Det australske ASX-200-indeks falder 0,3 pct. I Taiwan er Taiex-indekset i minus med 1,4 pct., og det førende indeks i Sydkorea, Kospi, stiger 0,6 pct.

Shanghai Composite og CSI 300 oplever en fremgang på henholdsvis 1,7 og 2,1 pct.

Hang Seng i Hongkong ligger til et plus 1,4 pct.

Indeks Udvikling (%):

Nikkei 225 -2,7

Topix -1,9

Hongkongs Hang Seng +1,3

China Shanghai Composite +1,8

China CSI 300 +2,3

Taiwan Taiex -1,3

Sydkoreas Kospi +0.6

Indiens BSE Sensex -0,2

Singapores STI +0,9

Sydney ASX 200 -0,4

Indeksværdi klokken 06.10.

/ritzau/FINANS