Artikel satte hele Parken-sagen i gang

Fondsbørsens elektroniske overvågningssystem gav aldrig en stærk nok alarm til at skabe undren om handlen i Parken-aktien. Først da Økonomisk Ugebrev bragte en artikel, satte Fondsbørsen gang i en proces.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et utal af aktier skifter hver dag hænder på Københavns Fondsbørs. Nogle tjener, andre taber, men ligegyldigt udfaldet, så bliver de mange handler overvåget af Nasdaqs systemer.

Denne overvågning var også på plads i 2007-2008, hvor Parken gennem FIH Erhvervsbank og Capinordic købte op i sin egen aktie, og som en direkte følge af det nu er tiltalt for kursmanipulation.

Fondsbørsen får hver dag flere hundrede alarmer på udviklingen i markedets handler, og disse alarmer bliver derefter undersøgt for at vurdere, om der er sket noget odiøst. Fondsbørsen retter på et tidspunkt henvendelse til Finanstilsynet for at få undersøgt, om der er bedrevet kursmanipulation i Parken-aktien, Finanstilysenet videregav sagen til Bagmandspolitiet, og de har siden rejst tiltale mod Parken, Flemming Østergaard, Jørgen Glistrup og en række andre.

Men det var ikke alarmsystemerne, der satte Fondsbørsens processer i gang. Det var en artikel.

»Det, der sætter sagen i gang hos os, er en artikel i Økonomisk Ugebrev,« forklarede Henrik Lyck Hansen, der er overvågningsspecialist hos Fondsbørsen, i dag i retten.

Han fortalte, at der i gerningsperioden havde været alarmer på Parken-akten, som der er på så mange andre selskaber, men ingen af alarmerne var alvorlige nok til at starte en sag i Fondbørsen.

"Jeg tror bestemt, vi har fået nogle alarmer. Men der er ikke nogen, der har gjort, at vi har startet en sag,« sagde Henrik Lyck Hansen, »Men det er vigtigt at holde sig for øje, at vi ikke har adgang til den bagvedliggende kunde.«

Netop adgangen til de bagvedliggende kunder er centralt i kursmanipulationssagen. Fondsbørsen kan kun se, hvilket handelshus der handler en given aktie, men ikke hvem der handles på vegne af. Når Parken handlede sine aktier gennem f.eks. Capinordic, kunne fondsbørsen altså kun se, at Capinordic handlede - ikke at det var Parkens ordrer.

Men efter artiklen i Økonomisk Ugebrev valgte Fondsbørsen at rette henvendelse til Parkens samarbejdsbanker for at få at vide, hvem der købte Parken-aktier gennem dem. Og det var først derefter, at man valgte at rette henvendelse til Finanstilsynet.

Alle tiltalte nægter sig skyldige.