Arbejdsløshed holder forbrug i jerngreb

Det danske detailsalg faldt for tredje måned i træk i juni trods udbetaling af SP-ordningen som har givet 2,3 mio. danskere i gennem snit 10.000 kr. i lommen.

Det danske detailsalg faldt for tredje måned i træk i juni trods udbetaling af SP-ordningen som har givet 2,3 mio. danskere i gennem snit 10.000 kr. i lommen.

- Vi må derfor desværre sande, at den øgede frygt for arbejdsløshed fortsat holder forbruget i jerngreb, noterer økonom Tore Damgaard Stramer fra Danske Bank.

De foreløbige tal fra Danmarks Statistik viser, at det sæsonkorrigerede mængdeindeks for detailhandlen i alt faldt med 0,7 pct. fra maj til juni.

- Dagens tal har været ventet med stor spænding, da det reelt er de første tal, vi får for forbruget efter påbegyndelsen af udbetalingerne af danskerne SP-opsparing i begyndelsen af juni måned. Dagens tal må derfor også siges at være skuffende, skriver Tore Damgaard Stramer. Han peger samtidig på, at danskerne disponible indkomst udvikler sig "endog meget positivt" i år og næste år, takket være store lønstigninger og skattelettelser.

- Stigningen i danskernes rådighedsbeløb i 2009 er således nu nærmest rekordstor, pointerer økonomen.

Såvel udviklingen i ledigheden og de meget markante fald i formuerne over det seneste år som følge af de faldende huspriser ligger bag pessimismen, vurderer Tore Damgaard Stramer.

- Det er dog vores forventning, at ledigheden vil stige i et markant lavere tempo fremadrettet, og at bunden er ved at være nået på boligmarkedet. Dermed er

vi også forholdsvis fortrøstningsfulde og forventer, at forbruget vil komme til at stige over de kommende måneder, lyder det.(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )