Apples regnskab viser vigende indtjening

Opbremsningen skyldes lavere salg end ventet af iPhone 5, og aktien sendes ned med mere end ni procent.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN. Apple sælger millioner af den seneste version af iPhone - men ikke så mange som ventet.
Læs mere
Fold sammen

Apple aflagde onsdag aften dansk tid regnskab for første kvartal af sit skæve regnskabsår, og det viste, hvad de fleste havde ventet.

Verdens mest værdifulde virksomhed meldte om faldende indtjening på grund af lavere salg af iPhone 5 end ventet, og det fik aktien til at dykke med 9,8 procent i eftermarkedet efter børsens lukketid.

Den gigantiske teknologivirksomhed har solgt 47,8 millioner iPhones, hvilket er en smule færre end de omkring 50 millioner, som Wall Street-analytikere havde forudset. iPhone udgør fortsat, sammen med dertilhørende tjenester, den suverænt største enkeltstående indtægtskilde for Apple, og salget ligger da også 10 millioner styk højere end for et år siden.

Samtidig viste regnskabet, at salget af iPad levede op til forventningerne med 22,9 millioner solgte i første kvartal.

Omsætningen steg 18 procent til over 54 milliarder dollar, og overskuddet i kvartalet blev på imponerende 13,1 milliarder dollar. Alligevel var det altså ikke nok til at tilfredsstille investorerne.

Apple møder ifølge Berlingske Business en stadigt stærkere konkurrence fra forskellige producenter af Android-baserede smartphones. Det gælder især Samsung, hvis Galaxy SIII-smartphone reelt sælger bedre end iPhone i øjeblikket, omend der i alt er solgt langt flere iPhones samlet set. Også alliancen mellem Nokia og Microsoft investerer massivt i at vinde tabte markedsandele hjem.

iPhone 5-lanceringen har været en af de mere problematiske lanceringer i iPhones historie. Salgsstarten blev ledsaget af en mindre skandale, da det viste sig, at lakken i en række tilfælde var skallet af allerede fra fabrikken, og efterfølgende har der været rapporter om svigtende kamera og skæve mobiler.

Det software, der driver iPhone 5, har ligeledes været ramt af problemer - især med kort-appen, der ellers var systemets store slagnummer, skriver Berlingske Business.

Flere eksperter spår, at den næste store satsning fra Apple bliver et TV-apparat.