Apple i modvind: Wall Street har ikke været så pessimistisk om aktien siden 1997

Det amerikanske finanshus Rosenblatt har ramt Apple med en »salgs«-anbefaling, og antallet af pessimistiske analytikere er nu det højeste, siden iMac-computeren blev lanceret.

Foto: REGIS DUVIGNAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple har længe været analytikernes ubetingede aktiedarling, men nu er der begyndt at komme revner i glansbilledet.

Mandag nedjusterede det amerikanske finanshus Rosenblatt Securities nemlig sin anbefaling på Apple-aktien til »sælg« for første gang nogensinde efter at have haft enten en »neutral« eller »købs«-anbefaling på aktien siden 2016. Det bringer det samlede antal salgsanbefalinger op på fem, hvilket er det højeste siden 1997 ifølge Bloombergs data. For at sætte det i perspektiv var det først i 1998, at iMac-computeren blev lanceret, mens iPoden – forgængeren for iPhonen – så dagens lys i 2001.

»Vi tror, at salget af nye iPhones vil være skuffende, at salgsvæksten for iPad vil aftage i anden halvdel af 2019, og at salgsvæksten for andre produkter som HomePod, AirPod og iWatch formentlig ikke vil være betydningsfuld nok til at støtte den overordnede omsætningsvækst,« skriver Jun Zhang, Rosenblatts Apple-analytiker, i sin rapport ifølge internationale medier.

Han vurderer, at Apple står over for en »fundamental forringelse« over de næste 6-12 måneder.

Læs: Designgeniet bag iPhone forlader Apple – og så alligevel ikke

Et andet tegn på, at det samlede analytikerfelt er blevet lunkne over for Apple, er aktiens konsensusvurdering – et samlet tal, der indregner alle aktiens købs-, hold- og salgsanbefalinger – faldet til 3,76, hvilket er det laveste siden 2004. Skepsissen er taget til i år, og alle fem salgsmærkater er kommet i 2019, efter at blandt andre New Street Research og HSBC i april sænkede deres anbefalinger.

De negative analytikere udgør dog langtfra majoriteten. Der er ifølge Bloomberg 57 analytikere, der dækker Apple-aktien, og her er 23 i »køb«-lejren, mens 21 har »hold«-anbefalinger. Men det betyder alligevel, at over 50 pct. af Wall Street ikke vil købe aktien, hvilket senest var tilfældet i 2004. Den vigende analytikeroptimisme har dog ikke sat sig mærkbart i aktiekursen. Aktien er steget 26 pct. siden nytår, hvilket er markant bedre end det brede S&P 500-indeks, der »kun« er steget 19 pct.

Handelskrigen skaber usikkerhed

Analytikernes snigende forsigtighed over for Apple er kommet i takt med større usikkerhed om fremtidigt salg af guldægget iPhone. Handelskrigen mellem USA og Kina er set som en af de største udfordringer, da kineserne har været ivrige købere af Apples telefoner, men kan forventes at købe kinesiskproducerede smartphones i stedet, hvis konflikten optrappes. I januar kom Apple med sin første nedjustering i over ti år, netop på grund af problemer på det kinesiske marked, der er Apples næststørste og verdens største smartphonemarked.

Nedjusteringen chokerede investorerne tidligere på året, og aktien blev straffet med et ti procents kursfald samme dag. Trods udfordringerne i Kina er det ikke noget, Jun Zhang nævner i sin ellers dystre rapport. I stedet lægger han vægt på, at iPhone XS kan ende med at blive »en af de dårligst sælgende iPhone-modeller i Apples historie«, og forudser, at væksten i salget for Apple Music og Apple News vil begynde at falme.

Blandt mere optimistiske analytikere kom det britiske finanshus Evercore ISI tirsdag med en rapport, der forudsiger et stærkt tredje kvartal for Apple. Evercore, der har en «købs«-anbefaling på Apple, vurderer, at indtægterne for servicedelen vil stige kraftigt på grund af vækst netop i Kina og stærk indtjening fra appudviklere, skriver Reuters.

Apple-aktien faldt mandag 2,1 pct. og er tirsdag nede på 1,0 pct. i det såkaldte premarket. IT-giganten kommer med regnskab 30. juli.