Apple-aktien skyder til vejrs, efter at regnskab beroliger nervøse investorer

Apples regnskab peger på lavere indtjening de kommende kvartaler, men efter choknedjusteringen i begyndelsen af januar havde investorerne frygtet noget, der var meget værre.

Apples omsætning i Kina faldt 27 pct. i det seneste kvartal. Arkivfoto: Reuters/Damir Sagolj/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples regnskab viste sent i går, at salget af iPhones er skrantende og indtjeningen under pres, men alligevel har investorerne taget godt imod de seneste kvartalstal.

I onsdagens såkaldte førhandel i USA er aktien oppe med 5,7 pct., og på vej mod sin højeste kurs i år. Hvis aktien stiger så meget i dagens handel, vil markedsværdien komme op på 773 mia. dollar, hvilket vil være nok til at sende IT-darlingen tilbage på en tredjeplads over verdens mest værdifulde virksomheder.

Ved tirsdagens lukkekurs var Microsoft stadig verdens største med en markedsværdi på 796 mia. dollar, efterfulgt af Amazon, Google-ejeren Alphabet og Apple på en fjerdeplads. Microsoft kommer med regnskab, efter det amerikanske marked lukker onsdag.

Apples første kvartalsregnskab – virksomheden har forskudt regnskabsår – viste, at smartphonegiganten tjente 4,18 dollar per aktie, mens omsætningen var 84,3 mia. dollar. Begge dele var en anelse højere, end Wall Street havde forventet, men langt lavere end analytikere havde forventet for bare en måned siden. I begyndelsen af året nedjusterede Apple sine forventninger til julekvartalet, på baggrund af vigende iPhone-salg og pres på det kinesiske marked.

Læs: Apple-topchef: Det kan godt være, at vi skal sætte iPhone-prisen ned

iPhone-salg falder 15 pct.

Regnskabet viste da også, at iPhone-salget faldt 15 pct. i det fiskale første kvartal, mens hele omsætningen i Kina dykkede 27 pct. Apple leverede også en skuffende prognose for andet kvartal, med en forventning om en omsætning på mellem 55 og 59 mia. dollar i forhold til 61,1 mia. dollar i samme kvartal året før. Analytikerkorpset regner i gennemsnit med en andenkvartals omsætning på 59 mia. dollar, så Apples udmelding var i den lave ende af forventningerne.

Hvorfor stiger aktien så meget onsdag morgen? Aktiestrateger forklarer, at markedet efter advarslen i begyndelsen af januar, havde været nervøst for at få nogle tal, der var langt værre.

»Mange investorer frygtede en større nedjustering for martskvartalet, og med de »dårlige nyheder« – som ikke viste sig at være så dårlige som ventet – ude af vejen, vil nogle af de investorer, der var blevet stående på sidelinjen, sandsynligvis begynde at købe op igen,« skriver Michael Olson, senioranalytiker hos Piper Jaffray, i en kommentar til kunder.

Piper Jaffray fastholder sin »overvægt«-anbefaling på Apple-aktien og sit kursmål på 187 dollar. Apple-aktien lukkede i kurs 154,68 dollar tirsdag, inden regnskabet kom ud.

KeyBanc er dog mindre optimistisk med hensyn til Apple og fastholder derfor en »sektorvægt«-anbefaling og et kursmål på 161 dollar.

»Apples iPhone-marked er mættet og ser ud til at have nået grænserne for prisfastsættelse i den nærmeste fremtid,« skriver KeyBanc-analytikere i en rapport.