APM/Danske: Nul-fragtrater sygdomstegn i shippingbranchen

Læs mere
Fold sammen
Shippingindustrien er under pres. Anderledes kan man ikke konkludere på den aktuelle situation, hvor man kan sende en container fra sydasien til Europa for 0 dollar plus brændstof og afgifter. Det konstaterer analytiker Morten Eismark fra Danske Markets Equities.

- Det er et tydeligt tegn på industriens vanskeligheder, for den reelle fragtrate ligger nok ikke meget højere. Så det gør ondt. Man er under enormt pres på fragtraterne, siger han til RB-Børsen.

Nyheden om fragtraterne på 0 kom fra shippingavisen Lloyd's List, der citerede unavngivne kilder i branchen, og Morten Eismark bekræfter situationen.

Samtidig understreger han dog, at skibene ikke sejler med lutter gratis containerpladser, da priserne på 0 dollar skal ses ligesom flysæder, hvor det på visse afgange bedre kan betale sig for selskabene at få fyldt flyet op og blot få dækket udgifter på de sidste pladser.

- Men der er ingen tvivl om - uanset hvordan man vender og drejer det - at det er en svær tid i øjeblikket, og det fortsætter det nok med at være i hele 2009, siger Morten Eismark.

Da en generel økonomisk opklaring har lange udsigter, ser analytikeren reelt kun en mulighed for shippingbranchen: Stacking, hvilket vil sige oplægning af skibe. Det forekommer allerede, og det vil der komme mere af for at bringe raterne op på et mere rentabelt niveau, mener han. I en sådan situation vil de andre firmaer skæve til A.P. Møller - Mærsk, der som markedsleder vil blive efterfulgt, hvis selskabet fortsætter med at "stacke".

At Mærsk er et konglomerat med indtjeningsmuligheder i mange forskellige brancher er en stor fordel for selskabet, vurderer Morten Eismark. Evnen til at genere cashflow på andre områder end i container divisionen kan bringe selskabet gennem den svære tid styrket i forhold til konkurrenterne i containermarkedet, vurdererMorten Eismark.

- Hvis der er konkurrenter, der skulle få det værre i de næste måneder, så tror jeg, at Mærsk vil komme relativt styrket ud på den anden side, siger han.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )