APM: Containermarkedet foran sit værste år nogensinde - avis

Containerfragten er i krise, raterne fortsætter ned, og 2009 kan blive det værste år nogensinde. Selv de største rederier er ikke uden for risiko for kollaps. Det er, ifølge shippingavisen Lloyd's Lists netudgave, konklusionen fra Drewry Shipping Consultants, der har sænket sine opgørelse af trafiktallene for 2008 og venter, at den globale vækst aftager yderligere i det kommende år.

Fire mindre containerrederier er allerede gået ned, men Drewry advarer om, at flere krak er "en reel mulighed." Drewry sætter ikke navn på, hvilke rederier, der i særlig grad er i farezonen. Ifølge Lloyd's List er de mindre, asiatiske spillere mest udsatte, men heller ikke giganterne er usårlige.

Ifølge Drewrys opgørelse nåede den globale containertrafik i 2008 op på i alt 153 mio. teu (20 fods containerenheder), hvilket er en vækst på 7,2 pct. i forhold til 2007. Få måneder før havde Drewry forudsagt en vækst på 8,6 pct. Og i 2009 ventes en vækst i trafikken på blot 2,8 pct. Men de store øst-vest-ruter er i sørgelig forfatning. Drewry venter, at trafikken mellem Asien og Europa vil falde med 4,1 pct. i 2009. Også Stillehavsruterne har det skidt. Ifølge Drewrys opgørelse er den østgående fragtmængde fra Asien til Nordamerika faldet 5,7 pct. i 2008, og der ventes et yderligere fald på 3,2 pct. i 2009.

Ifølge Lloyd´s List konkluderer rapporten, at "der er ingen lyspunkter tilbage til industrien."

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )