Angela Merkel påvirker Vestas-aktien

De danske aktier ligger mandag morgen uændret på en dag, der ikke byder på de store nøgletal. Vestas er til gengæld kommet i modvind, da Angela Merkels koalitionsregering er blevet enige om at skrue ned for støtten til vindenergi i Tyskland.

Vestas kom i modvind, da Angela Merkels koalitionsregering blev enige om at skrue ned for støtten til vindenergi i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER
Det danske eliteindeks C20 Cap ligger stort set uændret efter 25 minuttes handel i et niveau på 652,73.

De danske aktier påvirkes af efterdønningerne fra fredagens jobrapport i USA, der med 204.000 nye job langt overgik analytikerprognosen på 120.000 job, men også af kinesiske nøgletal, der landede nogenlunde som ventet.

- Det ser ud til, at investorerne har tolket jobrapporten som tegn på en bedring i den amerikanske økonomi frem for som et tegn på en snarlig neddrosling af Federal Reserve kvantitative lempelser. Kinesiske nøgletal kan også være med til at øge risikovilligheden og sende aktierne lidt op, sagde Nordeas rådgiver Jesper Bamberger til Ritzau Finans kort før børsåbningen.

Lørdag offentliggjorde Kina tal for både industriproduktion og detailsalg, der var nogenlunde som ventet. Industriproduktionen steg 10,3 pct. i oktober måned, og overgik dermed analytikernes prognose på 10 pct., mens detailsalget steg 13,3 pct., en smule mindre end prognosen på 13,4 pct. ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Blandt de danske aktier er Sydbank og Diba Bank i fokus efter, at Sydbank har afgivet et købstilbud på over det dobbelte af fredagens slutkurs på Diba Bank. Buddet er på 145 kr. pr. aktie, svarende til samlet 478,5 mio. kr. Købstilbuddet er blevet anbefalet af bestyrelsen i Diba Bank, og Sydbank ønsker at styrke sin markedsposition på Sjælland og vurderer, at der kan hentes synergier mellem de to.

Købstilbuddet ligger ganske markant over Diba Banks lukkekurs fredag, og aktien stiger 101,5 pct. til 139 kr. efter tilbuddet.

Sydbanks aktie ligger til gengæld til et minus på 0,3 pct. i et niveau på 158,7 kr.

Udover de to banker er der tysk modvind til Vestas efter nyheden om, at Angela Merkels kristendemokrater og socialdemokraterne fra SPD blev i weekenden enige om at reducere målet for offshore vindkapacitet til 6,5 gigawatt ved udgangen 2020 og 15 gigawatt ved udgangen af 2030, og samtidig skære i støtten til møller på land. Tidligere lå målene på henholdsvis 10 og 25 gigawatt.

Vestas-aktien falder fra åbningen 2,6 pct. til 157,9 kr. Værre er det gået for den tyske konkurrent Nordex, der mister 17 pct. af sin værdi på børsen.

Investorerne herhjemme kan dog også skele til nyheden om, at Alk-Abellós amerikanske partner, Merck, har præsenteret positive resultater fra et afsluttende fase 3 studie med den tabletbaserede sublinguale græsallergivaccine, AIT-tabletten, kendt som Grazax i Europa.

AIT-tabletten reducerede i studiet allergisymptomerne hos græspollenallergipatienter målt som næse- og øjensymptomer samt brugen af traditionel allergimedicin i signifikant grad, og tabletten nåede sit primære mål. Resultaterne blev fremlagt med årsmødet i ACAAI-organisationen i Baltimore.

Aktien stiger mandag morgen 2,05 pct. til 547 kr.

De danske forsikringsselskaber, især Tryg og Topdanmark, fårlidt opmærksomhed fra en rapport fra Accenture, der spår, at forsikringsbranchen vil komme under pres fra eksterne spillere, især internetselskaber som Google og Amazon. 78 topledere fra europæiske forsikringsselskaber er blevet interviewet til rapporten, skriver Aktieugebrevet.

- Vi har holdt øje med det her længe. Men indtil videre er det mest udbredt i udlandet. Der er sket meget i Sverige, og vi forventer, at det bliver større i Danmark, siger kommunikationsdirektør Steffen Lundgren Kristensen fra Tryg til aktieugebrevet.

Tryg-aktien ligger uændret fra morgenstunden, mens Topdanmark-aktien faldt falder 0,2 pct. til 146,8 kr.

Mandag offentliggøres ingen væsentlige nøgletal fra hverken Eurozonen eller USA.

/ritzau/FINANS