Ane Uggla ruster Mærsk-gruppen til nye tider

Familieoverhovedet i Mærsk-koncernen, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, ændrer nu den grundlæggende fondsstruktur bag A.P. Møller - Mærsk. Det kan være et forvarsel om nye tider i Mærsk-gruppen.

Ane Uggla. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»Det er den største beslutning i min tid som formand i A.P. Møller Fonden.«

Ordene kommer fra bestyrelsesformanden i A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der nu ændrer strukturen i fonden, der kontrollerer Danmarks største virksomhed.

Ændringen sker med etableringen af et nyt selskab, A.P. Møller Holding, som fremover overtager den kontrollerende aktiepost i Mærsk-koncernen. Hermed adskiller man det aktive ejerskab af det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk og det almennyttige uddelingsarbejde i A.P. Møller Fonden.

Det er første gang siden etableringen af A.P. Møller Fonden i 1953, at strukturen bliver ændret, og på længere sigt er det tanken, at det nye holdingselskab også skal kunne opkøbe og investere i andre virksomheder.

Ifølge Ane Uggla handler ændringen bl.a. om at skabe en klar arbejdsdeling og sikre fuld fokus på at udøve aktivt ejerskab.

»Det er ikke en spontan beslutning. Vi har været inde at pille ved noget meget fundamentalt, nemlig fondens struktur, og derfor har vi skullet tænke det nøje igennem. Netop det aktive ejerskab betyder rigtig meget for fonden og dermed familien. Det er vigtigt, at den aktive ejerrolle ikke tabes af syne,« siger Ane Uggla, der er yngste datter af afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller.

Hun henviser bl.a. til, at der bliver mulighed for at opbygge mere kapital i det nye holdingselskab, end det har været muligt med den gamle fondsstruktur. Det skaber nye finansielle muligheder, men Ane Uggla afviser, at den øgede fleksibilitet skal bruges til at flytte rundt på nogle af aktiverne i Mærsk-koncernen.

På Center for Virksomhedshistorie på CBS vurderer lektor Martin Jes Iversen dog ikke, at det er utænkeligt, at den nye ejerstruktur på længere sigt kan medvirke til markante ændringer i A.P. Møller - Mærsk.

»Man kan godt forestille sig, at selskaber fra A.P. Møller - Mærsk, der ikke er en del af kerneforretningen, på længere sigt kan blive lagt i holdingselskabet. Det kan f.eks. være Dansk Supermarked eller aktieposten i Danske Bank. Men i så fald skal der naturligvis afregnes med de øvrige aktionærer, og det er under alle omstændigheder ikke noget, der sker i morgen,« siger Martin Jes Iversen.

Ane Uggla fortsætter som formand i fonden og bliver også formand i det nye holdingselskab. Samtidig er hun næstformand i børsselskabet A.P. Møller - Mærsk, og Martin Jes Iversen ser manøvren »som en styrkelse af Ane Ugglas position.«

Holdingselskabet får yderligere to bestyrelsesmedlemmer, nemlig den tidligere topchef i Danske Bank, Peter Straarup, og direktør Lars-Erik Brenøe, der gennem mange år var Mærsk Mc-Kinney Møllers personlige assistent.

Beslutningen har været længe undervejs, og den skal nu til endelig godkendelse hos fondsmyndighederne. Det ventes dog ikke at blive noget problem.

Med ændringerne kommer strukturen i Mærsk-systemet til at ligne opbygningen i bl.a. Novo-gruppen og Velux-koncernen. Her er uddelingsarbejdet i fondene ligeledes adskilt fra holdingselskaber, der sidder på kontrollerende aktieposter i selskaberne og desuden investerer i andre virksomheder.

Ane Uggla fastslår, at det handler om en fremtidssikring af både fonden og det aktive ejerskab i A.P. Møller - Mærsk.

»Vi får større fleksibilitet finansielt, og det styrker fondens langsigtede kapitalisering. Man kan også sige, at det gavner uddelingsforpligtelserne i fonden og ejerskabsforpligtelsen i det nye holdingselskab. Man kan sige, at holdingselskabet er en buffer, som går begge veje og dermed skal fremtidssikre både det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk og A.P. Møller Fonden,« siger hun.

Ane Uggla, der overtog formandsrollen i fonden efter sin fars død i april 2012, afviser samtidig alle spekulationer om et muligt frasalg af A.P. Møller - Mærsks store aktiepost i Danske Bank.

»Danske Bank er en del af overleveringen og en vigtig finansiel investering for Mærsk-gruppen. Det vil vi ikke lave om på. Det er naturligt, at A.P. Møller - Mærsk er med til at eje Danske Bank,« siger hun.På Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på CBS er professor Flemming Poulfelt tilbageholdende med at spekulere i, hvor omfattende ændringer den nye struktur kan føre med sig.

»Det skaber først og fremmest en klarere opgavefordeling, og det kan styrke familiens fokus på det aktive ejerskab. I pressemeddelelsen fremgår tillige et ønske om at fremme den finansielle fleksibilitet, men hvordan, det kan ske, fremgår ikke umiddelbart,« siger han.

Ane Uggla fortæller, at beslutningen om den nye ejerskabsstruktur er blevet taget uafhængigt af ledelsen i A.P. Møller - Mærsk, som ikke har været inddraget i processen.