Analytikere venter milliardtab i Danske Bank

Læs mere
Fold sammen
Der er stor uenighed blandt analytikerne om, hvad bundlinjen vil vise, når Danske Bank torsdag i næste uge aflægger årsregnskab. Men at fjerde kvartal bliver rædselsfuldt, er analytikerne stort set enige om. Det fremgår af estimater indsamlet af RB-Børsen. Forventningerne til regnskabet varierer fra et underskud før skat i fjerde kvartal på 2,4 mia. kr. til et overskud på 4,8 mia. kr. Medianen er et resultat før skat på 931 mio. kr. i fjerde kvartal og 10,3 mia. for hele året.

Det er især bankens tab på udlån, der deler vandene blandt analytikerne. Men der hersker ingen tvivl om, at nedskrivningerne skal tælles i milliarder. Medianen af analytikernes estimater er et tab på 1,9 mia. kr. i fjerde kvartal, men det dækker over en spredning fra et tab på 668 mio. kr. til 2,3 mia. kr. alene i fjerde kvartal. For hele året ventes Danske Bank at have tabt 4,8 mia. kr. Her er det højeste bud et tab på 5,7 mia. kr., mens den mest optimistiske analytiker venter et tab på 3,6 mia. kr.

2008 har været et rædselsår for Danske Bank. Aktien har været handlet under 50 kr., og banken måtte nedskrive en halv mia. på krakket i investeringsbanken Lehman Brothers. Siden var banken også at finde blandt dem, der blev bedraget i IT Factory-skandalen. Men det er især bankens eksponering på det irske marked, der giver anledning til bekymring. Irland er blandt de lande i Europa, hvor boligpriserne er raslet kraftigst ned, og ordførende direktør Peter Straarup har erkendt, at den bogførte værdi af de irske aktiviteter skal revideres. Blandt andet skal der ses nærmere på den goodwill fra købet af National Irish Bank der er bogført til en værdi af 2,9 mia. kr.

Ved regnskabet for tredje kvartal var banken ude med en nedjustering af forventningen til selve driftsresultatet. Der ventes en vækst på 0-5 pct. i forhold til 2007. mod tidligere ventet 10-20 pct.

RB-Børsens prognose er foreløbig baseret på estimater fra syv analytikere, men vil løbende blive opdateret.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )