Analytikere: Overraskende stærkt amerikansk arbejdsmarked (opd)

 

Det var overraskende robuste tal, der blev offentliggjort fredag, i forbindelse med den månedlige rapport om tilstanden på det amerikanske arbejdsmarked . Det vurderer danske bankøkonomer, der dog er enige om, at den amerikanske økonomi - trods den umiddelbare styrke - står over for en opbremsning i 2007.

 

Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken forudser samtidig, at de stærke amerikanske tal på kort sigt vil sende de danske renter i vejret, fordi ECB ikke længere skal bekymre sig i samme omfang om amerikanske rentenedsættelser.

 

Mange økonomer havde ellers ventet en snarlig rentenedsættelse i USA, men efter arbejdsmarkedsrapporten viste en vækst i beskæftigelsen på 167.000 mod forventede 100.000, har de været nødt til at stikke piben ind.

 

Jes Asmussen erkender da også, at tallene fra USA betyder, at bankens tidligere forventning om en amerikansk rentenedsættelse allerede i marts ikke holder stik.

 

- Vores forventninger fik et skud for boven i dag, men vi fastholder dog, at den amerikanske økonomi vil svækkes i den kommende tid. Afmatningen bliver nok bare ikke helt så kraftig, som vi havde ventet, siger han.

 

Og Handelsbankens prognose bakkes op af chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nordea, der ligeledes forventer, at den overraskende positive udvikling i beskæftigelsen har en stakket frist.

 

- Der er fortsat meget, der peger på, at væksten i beskæftigelsen vil svækkes i løbet af 1. halvår 2007, siger han.

 

Ud over væksten i beskæftigelsen viste dagens rapport, at ledighedsprocenten i USA holdt sig uændret på 4,5 pct., samt en stigning i timelønningerne på 0,5 pct. mod en forventning om 0,3 pct.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )