Analytikere: Derfor bliver DONG børsnoteret inden sommerferien

DONG bliver med al sandsynlighed børsnoteret inden for en måned. Det sker, selvom der ifølge analytikerne er en række ubekendte i DONG’s forretning, der muligvis kan koste fremtidige investorer dyrt.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det giver god mening, hvis DONG’s børsnotering ikke kommer til at ligge senere end medio juni. Juli og august er populært sagt en ferieperiode på aktiemarkederne, og der vil man typisk undgå at lavere IPO’s i den periode,« forklarer Jens Houe Thomsen, senioranalytiker i Jyske Bank.

Indtil for nyligt havde han ellers en klar forventning om, at DONG’s forestående børsnotering først ville blive gennemført efter sommerferien.

»Men nu varmer DONG jo virkelig op til det,« som han siger.

Jens Houe Thomsen er dog ikke uforbeholden optimist i forhold til timingen af børsnoteringen.  Han mener, der er en række ubekendte i DONG’s forretning, som man med fordel burde have fået styr på, inden man vælger at sælge ud af virksomhedens aktier.

»Hvis man ventede, ville man muligvis kunne få nogle af de usikkerhedsmomenter af vejen, som DONG har kæmpet med. Det gælder blandt andet frasalg af visse aktiver og hejrefeltet. Jeg vil nu tro, DONG har vurderet, at usikkerhederne ikke kommer til at ændre sig på den helt korte bane, og derfor kan man ligeså godt gennemføre børsnoteringen hurtigst muligt.« siger Jens Houe Thomsen.

Og han får opbakning af Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

»Der er nogle ting i markedet, som jeg synes, det ville være hensigtsmæssigt at få afklaret, inden man gennemfører en børsnoteringen,« siger Jacob Pedersen.

»DONG er ret involveret i, hvad der foregår i Storbritannien med hensyn til de britiske havvindmølleparker. Nu har du så har en britisk EU-afstemning d. 23. juni, der kan ende med et nej til EU. Man løber alt andet lige en risiko, hvis man børsnoterer selskabet inden da, fordi afstemningen jo kan medføre store kursfald rundt omkring i Europa, som også vil ramme DONG-aktien,« forklarer Sydbanks aktieanalysechef.

Sidst men ikke peger Jacob Houe Petersen på den verserende konkurrencesag mod Elsam som en af de helt store ubekendte, DONG med fordel burde få styr på, inden børsnoteringen bliver en realitet. Her står elselskabet, der nu er en del af DONG, anklaget for gennem flere år at have misbrugt sin dominerende stilling på markedet.

»Det er en retssag, der potentielt kan koste DONG en mellem syv og ti milliarder. Jeg tror ikke, der er nogen investorer ved deres fulde fem, der vil gå ind og løbe risikoen, hvis det ender med en begmand til DONG,« lyder det fra Jacob Houe Petersen.

Tilfredshed hos Goldman Sachs

Selvom DONG går på børsen, betyder det på ingen måde, at selskabet bliver en decideret folkeaktie.

Det står klart, efter at selskabet torsdag meldte ud, at man samlet set kun forventer at sætte 15 procent af virksomhedens aktier i omløb. Der vil ikke blive tilført ny aktiekapital eller udstedt nye aktier, og det er en nyhed, der har fået vækket flere kritiske røster.

Ifølge Jens Houe Thomsen er den noget konservative udmelding dog ikke ikke synderligt overraskende.

»15 procent frit flow af DONG-aktier er ikke uventet. Det er udtryk for, at de nuværende aktionærer er glade for deres investering, og at aktionærerne har en tro på selskabet,« forklarer han.

»PFA, ATP og Goldman Sachs mener simpelthen , at det her er en god investering. Og når de tror på det, så handler det om at sælge så lidt som muligt.«