Analytiker: Yellen var overraskende blød i tonen

Der var faldende renter og stigende aktiekurser på den anden side af Atlanten tirsdag efter en tale fra amerikanske centralbanks, Federal Reserves, topchef, Janet Yellen til the Economic Club of New York.

Læs mere
Fold sammen

- Yellen var overraskende blød i tonen og understregede, at Fed (Federal Reserve, red.) vil være meget forsigtige i renteforhøjelsesforløbet. Årsagen til forsigtigheden skal findes i den globale økonomi, lyder vurderingen fra Nordeas seniorstrateg, Tine Choi.

Janet Yellen understregede klart, at den amerikanske rente bliver holdt i ro for en tid. Samtidig pointerede hun, at det ikke er tid til en renteforhøjelse på nuværende tidspunkt. Dertil udgør udviklingen i den globale økonomi og uroen på finansmarkederne for stor en risiko. Det er blandt andet bekymringer om den kinesiske nedgang i væksten samt olieprisen, der spiller ind.

- Endelig påpegede Yellen, at inflationsmålet nok skal blive nået, men at risici pt. er dobbeltsidede. Det var helt i tråd med det seneste rentemøde, skriver Tine Choi i en morgenkommentar.

- At dømme ud fra hendes tale, så tyder det på, at Fed har erkendt, at inflationen på nuværende tidspunkt påvirkes af en stribe globale forhold, som Fed ikke alene kan påvirke via pengepolitikken. Og det er de forhold, som har fået Fed til at skære i antallet af forventelige renteforhøjelser i år (til to fra tidligere fire, red.), siger seniorstrategen.

Tine Choi bider mærke i, at centralbankchefen ikke er afvisende overfor, at Federal Reserve kan blive nødsaget til at sætte renten yderlig ned. Af talen fremgik det, at centralbanken stadig har muligheder for at lempe yderligere via størrelsen og/eller varigheden af de obligationsbeholdninger, den allerede har på balancen, hvis renten igen rammer nul.

- Yellen ved godt, at investorernes fortolkning heraf vil være, at Fed altså kan se sig nødsaget til at skulle lempe igen eller at det er et halvhjertet forsøg på at indrømme, at det var en postgang for tidligt med sidste års renteforhøjelse, siger Tine Choi.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk