Analytiker: Sur stemning om Nordea-aktien skal nok bløde op

Nordea har haft en sløj periode på aktiemarkedet de seneste måneder som følge af pres på toplinjen og usikkerhed om bankens omkostninger, men ifølge schweiziske Berenberg er bekymringerne overdrevne.

Nordea har haft en sløj periode på aktiemarkedet de seneste måneder som følge af pres på toplinjen og usikkerhed om bankens omkostninger, men ifølge schweiziske Berenberg er bekymringerne overdrevne. Fold sammen
Læs mere
Foto: VESA MOILANEN

Den schweiziske bank ser fortsat aktien som en god investering med et højt og stigende udbytte, og den gentager derfor sin købsanbefaling og kursmålet på 86,31 kr.

Berenberg konstaterer, at der i markedet har været bekymring om pres på toplinjen, men banken ser det som et midlertidigt tema.

»Toplinjen faldt 3 pct. i 2017, hvilket har bekymret mange. Vores synspunkt er, at meget er forklaret med dæmpet handelsaktivitet og en eksplicit nedbringelse af risici i banken,« skriver Berenberg i en analyse og henviser til, at udlån til virksomheder er faldet 13 pct. siden 2015.

»Når nedbringelsen af risici er overstået, og væksten i realkredit begynder at komme op i gear som følge af mere konkurrencedygtige priser, vil udlånsvolumenerne begynde at blive normaliserede, og væksten på toplinjen kommer tilbage,« skriver banken.

Nordea varslede i forbindelse med sit regnskab for tredje kvartal, at den ville skære medarbejderstaben med 6000 fordelt på 4000 fastansatte og 2000 konsulenter, og ifølge Berenberg har spareplanen endnu en gang givet usikkerhed om Nordeas omkostningsbase i analytikerkredse.

»Investorerne har ifølge vores vurdering været frustreret over, at Nordea har lavet fem ændringer i sine forventninger (til omkostningerne, red.) siden kapitalmarkedsdagen i 2015,« skriver Berenberg.

Berenberg forventer, at Nordea frem mod 2020 vil være i stand til at skære de faste omkostninger som følge af en højere grad af automatisering, færre ansatte og afslutning af flere projekter - herunder store investeringer i compliance, der dækker over de juridiske aspekter af bankforretningen.

De lavere omkostninger vil sammen med tilbagevendende vækst på toplinjen give Nordea mulighed for at øge udbyttet til aktionærerne med 3 pct. om året frem til 2020, vurderer Berenberg.

Nordea-aktien er de seneste tre måneder faldet 4,1 pct. Fredag stiger papiret 1,2 pct. til 71,08 kr.