Analytiker ser langt efter optimismen i kommende regnskabssæson

Investorerne kommer sandsynligvis til at se en række danske regnskaber, der skiller sig positivt ud fra konkurrenternes, i løbet af de kommende måneder. Men regnskabssæsonen, der blev skudt i gang med Tryg-regnskabet tirsdag morgen, kommer også til at være præget af mindre optimistiske fremtidsudsigter, vurderer analytiker.

Markederne har de seneste uger været præget af en stor usikkerhed i forbindelse med den britiske EU-afstemning den 23. juni, der viste, at et flertal af briterne ønsker at sige farvel til EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

»Vi kommer nok til at se, at mange selskaber, der er cyklisk eksponerede og har deres forretning inden for konjunkturfølsomme industrier, vil pege på, at udsigterne er noget svagere end for tre måneder siden. Vi vil se en lidt mindre optimisme, men det er ikke en kæmpe forandring,« siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, til Ritzau Finans og nævner DSV og FLSmidth som eksempler.

Markederne har de seneste uger været præget af en stor usikkerhed i forbindelse med den britiske EU-afstemning den 23. juni, der viste, at et flertal af briterne ønsker at sige farvel til EU.

Det er også usikkerheden om, hvordan brexit-afstemningen påvirker den europæiske økonomi, der vil præge de danske regnskaber, når der skal spås om fremtidsudsigterne.

»Det er der ikke ret mange virksomheder, der vil kunne sige noget begavet om nu. Vi ved endnu ikke, hvad der er op og ned, og hvordan brexit kommer til at forløbe. Vi kender jo ikke udfaldet af forhandlingerne endnu,« siger Jacob Pedersen og påpeger, at usikkerheden omkring Asien, Kina og olieprisen sandsynligvis er aftaget lidt hos de danske selskaber.

Sydbanks analysechef forventer umiddelbart, at det bliver en fin sæson for de danske virksomheder, der vil holde sig på sporet i et vækstmiljø, der bestemt ikke er gunstigt. Og de danske selskaber vil sandsynligvis endnu en gang vise, at de kan skille sig ud fra konkurrenterne.

»De seneste år har der tegnet sig et billede af, at de danske virksomheder har været dygtige til at finde deres position på de markeder, de færdes på, i forhold til at skille sig ud fra konkurrenterne på produkter, service, indtjeningskraft og indtjeningsfremdrift. Det er klart en tendens, som jeg forventer vil fortsætte,« siger Jacob Pedersen.

Selv om der forventes en række pæne regnskaber, så er analysechefen ikke sikker på, at det for alvor vil sætte gang i kurserne. Det skyldes, at kursudviklingen i kølvandet af den britiske afstemning har været mere positiv, end han havde ventet.

»Det kan indikere, at der ikke er plads til store fejltagelser. Jeg kan frygte, om regnskaberne giver indtrykket af, at der er en indtjeningsvækst på vej, der kan retfærdiggøre en højere værdsættelse, end den vi ser nu. Jeg tvivler på, at regnskaberne bliver en kursaccelerator. Der skal nok nogle gedigne overraskelser til for at skabe de store kursoverraskelser,« siger Jacob Pedersen.

Investorerne vil som sædvanlig holde øje med, hvad virksomhederne siger om fremtiden, hvor brexit nu forventes at indgå som et nyt usikkerhedsparameter. Jacob Pedersen vurderer, er medicinalindustrien og vindindustrien desuden kan skrive en smule om, hvilken betydning det får, hvis Donald Trump bliver valgt som præsident i USA i november.