Analytiker opfordrer til at sælge ud af europæiske aktier nu

Faldende oliepris, den kinesiske økonomi, en forventning om en skuffende regnskabssæson og usikkerhed om den forestående EU-afstemning i Storbritannien.

Alle de faktorer gør det fornuftigt at skrue ned for risikoen og sælge ud af især de europæiske aktier, vurderer chefstrateg i Danske Bank, Frank Øland. Fold sammen
Læs mere

Alle de faktorer gør det fornuftigt at skrue ned for risikoen og sælge ud af især de europæiske aktier, vurderer chefstrateg i Danske Bank, Frank Øland.

- Vi anbefaler, at danske investorer bør tage toppen af risikoen. Det er primært de europæiske aktier, man bør overveje at sælge lidt ud af, skriver han i en kommentar.

Anbefalingen kommer, fordi banken vurderer, at andet kvartal vil byde på flere begivenheder, der kan føre til tilbagefald på aktiemarkedet. Rådet om at sælge ud gælder primært for de kortsigtede investorer, mens de langsigtede investorer fortsat bør forholde sig roligt. Chefstrategen vurderer nemlig, at aktiemarkedet igen vil være på et højere niveau om et halvt til et helt år.

Der er en del nervøsitet omkring, hvorvidt Storbritannien stemmer for at forlade EU ved afstemningen den 23. juni, og det er også den største risikofaktor i andet kvartal, vurderer chefstrategen. Meningsmålingerne peger på dødt løb, men Danske Bank forventer, at landet bliver i unionen.

- Men der kan i perioden op til afstemningen blive betydelig usikkerhed om resultatet og konsekvenserne for Storbritannien og EU. Usikkerheden har allerede resulteret i en svækkelse af det engelske pund, og vi ser en betydelig risiko for, at øget usikkerhed kan føre til yderligere svækkelse og midlertidige kursfald på de europæiske aktiemarkeder, skriver han i kommentaren.

Frank Øland opfordrer desuden investorerne til at skabe sig et råderum ved at sælge ud af aktierne, så de kan udnytte opkøbsmulighederne, hvis usikkerheden medfører kursfald i ugerne op til afstemningen.

Også den kommende regnskabssæson kan medføre kursfald og usikkerhed på aktiemarkederne, hvis svage nøgletal og nervøsiteten på de finansielle markeder har smittet af på realøkonomien. Også olieprisen, der ellers har rettet sig på de seneste, kan medføre negative takter på aktiemarkederne.

- Der er imidlertid stadig et overudbud af olie, og det ser der ud til at være resten af første halvår og måske hele 2016. Derfor er der også en risiko for, at der kommer et nyt tilbagefald i olieprisen, og det kan trække aktiemarkedet med ned, skriver Danske Banks strateg.

Manglende tegn på bedring i den kinesiske økonomi kan også få aktiemarkederne til at pege ned, mens renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank også kan få en negativ betydning. Det vil være tilfældet, hvis renten bliver hævet mere end én gang i løbet af i år.