Analytiker om sparekasses børsdebut: Savner alibi for at hoppe på aktien

Sparekassen Sjælland får torsdag debut på børsen i København, og der er på forhånd stor spænding om, hvordan investorerne vil prissætte aktien og dermed hele banken.

Lars Petersson, adm. direktør i Sparekassen Sjælland . Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos Nordnet savner investeringsøkonom Per Hansen oplagte grunde til for en ny investor at købe aktien.

- Hvad er det, der skulle få folk, der ikke er kunder eller garanter i banken i dag, og som ikke har en form for en geografisk forkærlighed for Holbæk og omegn, til for alvor at sige, at Sparekassen Sjælland lige nøjagtigt ligger i "the sweet spot" inden for en industri, som måske nok er noget eller meget udfordret på mellemlang sigt, siger Per Hansen til Ritzau Finans.

På fondsbørsen i København er der i forvejen en lang række bankaktier at vælge imellem, og investeringsøkonomen finder det ikke åbenlyst, hvad der skal få en investor til at interessere sig ekstraordinært meget for lige netop Sparekassen Sjælland.

- Jeg har svært ved at se, at man for alvor skal tillægge Sparekassen Sjælland noget meget specielt. Det specielle kommer et stykke hen ad vejen mest fra, at det er nyt, og at der sker en overgang fra en ejerform til en anden, hvor investorerne også skal huske på, at når man går fra at være garant til at være aktionær, så er det med en anden risikoprofil, siger Per Hansen.

Han savner med andre ord argumenter for at investere, hvilket kunne være særligt attraktive vækstudsigter eller andet i forhold til alternativerne på fondsbørsen.

- Det er ikke åbenlyse argumenter for at investere. Det er rigtig svært, ud over prisen, for alvor at sige, du skal købe den her, fordi casen er sådan og sådan, så det cementerer sig meget omkring prisen, og på den måde må man bare sige, at der måske er for få attraktioner i aktien. Det er mere noget, som du allerede kender i dag, siger Per Hansen og hentyder med sidstnævnte til striben af banker, der i forvejen er på børsen.

- Jeg har svært ved at finde alibiet, og alibiet bliver, hvis prisen bliver lav, hvilket naturligvis ikke er i de nuværende garanters interesse, tilføjer han.

Børsnoteringen bliver gennemført ved konvertering af garantkapital til aktiekapital, hvilket medfører, at 13 mio. aktier med en nominel værdi på 10 kr. bliver optaget til handel.

Med udgangspunkt i bankens frie egenkapital på 1,3 mia. kr. kan værdien af hver aktie, som garanterne har fået udleveret, sættes til omtrent 100 kr. En pris i det niveau vil svare til en kurs i forhold til bankens indre værd på omkring 0,7.