Analytiker: Novo-sag bør ikke være kurspåvirkende

Det bør ikke give store udsving i aktiekursen for Novo Nordisk, at medicinalselskabet er blevet politianmeldt af Finanstilsynet for angiveligt for sent at have informeret markedet om afslaget af en godkendelse af det langtidsvirkende insulin Tresiba samt kombinationsproduktet Ryzodeg fra de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Foto: Sigrid Nygaard. Det bør ikke give store udsving i aktiekursen for Novo Nordisk, at medicinalselskabet er blevet politianmeldt af Finanstilsynet
Læs mere
Fold sammen

Sådan lyder vurderingen fra Michael Friis Jørgensen, der er Novo Nordisk-analytiker hos Alm. Brand Markets.

Sagen drejer sig om, at Novo Nordisk om aftenen fredag den 8. februar modtog afslaget fra sundhedsmyndighederne i USA, FDA, men først søndag udsendte en officiel meddelelse om afslaget, efter at konsekvenserne var blevet grundigt analyseret.

Finanstilsynet mener dog, at Novo allerede fredag burde have informeret markedet om sin viden.

»Det bør ikke være kurspåvirkende i dag. Havde det været et spørgsmål om en lang periode, hvor der kunne være sket en masse handler, så kunne der være rejst søgsmål og krav om erstatning, som man eksempelvis ser det med Pandora lige nu. Men markedet var lukket, så det har der ikke været,« siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans og uddyber:

»Det er diskutabelt, hvorvidt man bør have tid til at vente med at informere, når markedet er lukket, for det kan jo også være at misinformere, hvis man bare fortæller om afslaget uden at undersøge konsekvenserne og substansen grundigt. Det ser ud til, at Finanstilsynet søger en principiel afgørelse for, hvordan medicinalselskaber skal reagere i sager som denne.«

Smykkeselskabet Pandora er for nylig blevet tiltalt af Bagmandspolitiet, fordi selskabet i 2011 for sent fortalte markedet om en markant nedjustering af forventningerne til omsætningsvæksten.

Det medførte, at aktiekursen faldt med 65 pct., og at der blev barberet omkring 12 mia. kr. i markedsværdi væk fra Pandora.

Tirsdag ser aktiemarkedet dog også ud til at være overvejende enig med Michael Friis Jørgesen. Novo-aktien falder således med 0,5 pct. til 970 kr. i et noget blandet dansk marked.