Analytiker: Mini-aktieboble under opbygning

Den nuværende optimisme er helt ude i hampen, mener AktieUgebrevet.

Det går hastigt opad på børserne i disse uger - men AktieUgebrevet mener, at det er en ny boble. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Justin Lane/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen tvivl om, at det er meget frustrerende at se på, at udvalgte aktier bliver ved at tordne frem, samtidig med at vi delvist står på sidelinjen og kigger på.

Efter et fald de seneste uger på ca. 20 procent i de kinesiske aktier er markedet de seneste dage gået fremad igen. Det har udløst lettelse på de vestlige aktiemarkeder, hvor optimismen har udviklet sig til eufori. Indikatorer for industriproduktionen i en række vestlige lande signalerer nu fremgang.

Men det er stadig vanskeligt at se, hvad der skal trække det økonomiske opsving efter den aktuelle justering af virksomhedernes for små lagre af færdigvarer. Det vil alene udløse en engangsfremgang i produktionen, og det er det, vi ser nu.

Superoptimisme er helt ude i hampen

Vi anser derfor den aktuelle superoptimisme på aktiemarkedet for at være helt ude i hampen. Derfor har vi ikke tænkt os at springe ind nu, ligesom mange andre, fordi de ikke længere tør gå glip af eventuelle yderligere kursstigninger. Vi mener, at der er tale om overdreven eufori drevet af massehysteri, som på et halvt år nu har fået aktiemarkederne til at stige med ca. 50 procent.

Vi bemærker tillige en række svaghedssignaler:

  • For det første er tørlastraterne på vej nedad.
  • For det andet viser råvarepriserne i CRB Raw Industrial nu svaghedstegn.
  • For det tredje har indikatoren for europæiske erhvervsobligationer endnu ikke nået nye højder ligesom aktiemarkedet.
  • For det fjerde er det ikke entydigt de cykliske vækstaktier, der længere har førertrøjen på. De seneste uger har billedet været langt mere mikset.

Dette underbygges af mønsteret på det danske aktiemarked, hvor kursstigningerne har været meget selektive i særligt gunstige aktiehistorier, koblet på de seneste regnskabsaflæggelser, eksempelvis Danske Bank, FLSmidth og A.P. Møller fredag.

Midlertidig fremgang for bankaktierne

I den forløbne uge faldt 50 procent af C20-aktierne, mens 45 procent af dem steg. I øvrigt steg kun 43 procent af Midcapaktierne og 33 procent af Smallcap-aktierne den seneste uge. Bankerne var ugens store vindere med Danske Bank, Nordea og Amagerbanken som frontløbere. Vi mener, at bankaktierne senere på året skal en gevaldig tur ned igen.

For det første forventer bl.a. FIHs direktør større fyringsrunder i efteråret i danske virksomheder, end vi så i foråret.

For det andet er det helt klart, at udlånstabene på privatkunder først kommer nu. Det erkender bankerne selv i Nationalbankens seneste udlånsundersøgelse. Endelig ligger der en masse skjulte tab på bankernes bøger i form af bl.a. overtagne ejendomme.

Urealistiske forventninger

De aktuelle værdiansættelser på amerikanske aktier indiskonterer nu en BNP-vækst på 4 procent næste år. Prisen på erhvervsobligationer har indbygget forventninger svarende til en BNP-vækst på 2 procent, hvilket er mere realistisk. Aktiemarkedet har samtidig indbygget forventninger om 40 procent fremgang i næste års overskud, hvilket ikke virker realistisk, så længe arbejdsløsheden stiger.

I historisk perspektiv er aktiemarkederne - fra aktiebunden til recessionen officielt blev erklæret for slut - steget ca. 25 procent. Nu er aktierne steget ca. 50 procent. Historisk skulle vi nu være ét år inde i den næste ekspansive fase, hvorved økonomien skulle være bundet ud i august 2008.

Og hvad skal så sparke en varig økonomisk fremgangsperiode i gang denne gang? Skal det være rabatten til amerikanske bilkøbere, som nu er udløbet?

Skal det være digitaliseret medicinsk teknologi? Skal det være den kinesiske forbruger? Eller skal det være lave råvare- og oliepriser?

Ingen af disse drivkræfter synes p.t. at kunne trække særlig meget, og da slet ikke et solidt funderet opsving i den vestlige verden.

I det aktuelle aktiemiljø er det på sin plads med lidt sund fornuft. Derfor vil vi, som tingene er lige nu, ikke kaste os hovedkulds i en masse nye investeringer. Dette udelukker dog ikke, at man som privat investor forsøger at hente gevinst på de kortsigtede spring frem, som er set ganske meget på det seneste.

AktieUgebrevets investeringshorisont er fra minimum 1 til 6 måneder. Og vi er helt overbeviste om, at aktiemarkederne ligger lavere om tre måneder, end de gør nu.

Få aktienyheder og handelsmails fra AktieUgebrevet – spar 40 procent