Analytiker: Konkurrenters regnskaber viser positive takter

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Den finske ingeniørkoncern Metso har øget sin ordreindgang i første kvartal med 11 pct. samt opjusteret forventningerne til efterspørgslen på mineservices.

Det tegner lyst for den danske rival FLSmidth, vurderer Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker i Sydbank.

»Metsos regnskab er positivt både på indtjening og ordreindgang. For FLSmidth ville det have været bedre med en opjustering af forventningerne til mineudstyr frem for services, men det er alligevel et positivt signal,« siger Mikkel Emil Jensen.

»Det her serviceflow i Metso er en del af en cyklus. Først er det service, kunderne køber, så er det fokus på maskiner, og til sidst vil det være fabrikker. Men det kommer ikke på en gang. Det tager tid,« siger han.

Stemningen hos Metso er også mere optimistisk end tidligere, da forventningerne til de overordnede markedsforhold i 2017 blev opjusteret til »bedre end 2016« fra blot »en smule bedre end 2016«.

Høj konkurrence har presset priser i bund

Mandag fremlagde konkurrenten Sandvik regnskab, som viste en vækst på 30 pct. i ordreindgangen i selskabets minedivisionen, og her var også positiv læsning set med FLS-briller, selv om der fortsat er et stykke fra jubelscener i branchen.

»Sandvik skrev, at man lige nu køber mineudstyr-replacements. Altså ikke store, komplekse fabrikker, som FLSmidth gør sig i, men blot udstyr i øjeblikket. Interessen for at udvinde guld og kobber er steget igen, fordi priserne i en periode har været stigende. Men markedet er nødt til at tage fat i det og investere i nye maskiner,« siger Mikkel Emil Jensen.

»Selv hvis de koncerner får de ordrer, der er tilbage i markedet, så tjener de ikke rigtig penge på det, fordi man kæmper så hårdt om at få dem. Det ville være godt, hvis man kunne se over en bred kam, at der kommer mere efterspørgsel efter mineudstyr,« siger han.

Konkurrenters regnskaber tegner lyst

Mesto har ikke alene oplevet ordrefremgang på mineservices, men også opjusteret forventningerne til salget af mineservices til »godt« fra »tilfredsstillende«, og sammen med med takterne i Sandviks regnskab er der lagt op til pæne tal fra FLSmidth, når selskabet offentliggør sit næste regnskab 9. maj.

»Det sender alt sammen gode signaler om, at FLSmidth også kommer fint ud af første kvartal,« siger Mikkel Emil Jensen.

Han peger på, at det så småt begynder at lysne i branchen, og at det med tiden vil give flere ordrer til FLSmidth og konkurrenterne.

»Inden krisen havde man investeret tungt i maskiner, fordi alt kunne lade sig gøre. Da krisen ramte, havde man en masse nye maskiner stående, man ikke kunne bruge, fordi der ikke var gang i verden. I lang tid er de her maskiner blevet holdt i live, men inden længe skal de først serviceres og siden skiftes ud,« siger Mikkel Emil Jensen.

FLSmidth-aktien steg mandag 3,8 pct., og tirsdag fortsætter fremgangen med en stigning på 1,6 pct. til 396,40 kr.

/ritzau/FINANS