Analytiker forudså bunden: Hvor skal aktierne nu hen?

I marts forudså han mod alles forventning bunden af markedet. I dag står markedet ifølge analysechef John Yde ved en skillevej: Vil aktiene rammer en ny bund, eller vil vi se højere stigninger end hidtil?

Foto: Bo Amstrup / Scanpix. Teknisk aktieanalytiker John Yde giver sit bud på aktiernes udviklingen det næste halve år.
Læs mere
Fold sammen
Mens der i marts stadig hang sorte skyer over aktiemarkedet, forudså John Yde, teknisk analysechef fra Alm. Brand Markets, stik mod alles spådomme, at markedet skulle op. Og det skulle det. Aktiemarkedets foreløbige blev den 9. marts. ”Markedet var så negativt indstillet, at man kun kunne blive positivt overrasket. ’Worst case’ var inkorporeret i markedet på det tidspunkt. Alle tekniske modeller gav den samme melding om, at markedet var for negativt og ville blive positivt”, siger John Yde i dag om situationen i marts .

Men retter man blikket fremad mod 2010, er billedet mere uklart. Ifølge John Yde står markedet foran en skillevej – enten vil det ramme en ny bund, eller også vil det slå juni måneds top.

”I øjeblikket tester vi, om den bund, vi nåede i marts, er langtidsholdbar eller ej. Vi står lidt med et ben i hver lejr, indtil vi får markedets dom”, siger John Yde.

Korrektion af opturen
Han tror, at vi inden længe skal have en korrektion af opturen, dvs. en nedadrettet bevægelse, bl.a. fordi både det tyske og amerikanske indeks er på kritiske niveauer. Risikoen for at markedet når en ny bund er tilstede, men det er ikke sikkert, siger den tekniske analytiker.

Hans vurdering er, at vi i forhold til C20-indekset kan risikere et spænd, der i den lave ende lander på omkring kurs 250, og i den anden ende kan ende i nærheden af kurs 330.

Hvad taler for, at det går nedad igen?

”Vi har neutraliseret den overdrevne negative tendens, men vi har endnu ikke krydset en vigtig skillelinje. Vi er nået til linjen, men vi er ikke over, og det gør, at vi fortsat kan have negative overraskelser. Markedets generelle holdning er, at vi så småt ser ny vækst, men hvis det allerede er indbygget i markedet, er der en risiko for, at det kan blive skuffet”, siger han.

Marts ligner bunden
Men der er også faktorer, der taler for en yderligere stigning.

”Hvis det er rigtigt, at vi har set en langsigtet bund, at markedet begynder at stabiliserer sig, og vi krydser juni måneds top, så vil det måske fortsætte opad. Bunden i marts ligner i historisk sammenligning en situation, der tidligere har produceret langsigtede vendingssignaler”, siger John Yde.

John Ydes analyser er såkaldte tekniske analyser. De baserer sig ikke på meddelelser i forhold til nyheder og fx bestyrelsesrokader, men i stedet på aktiernes udvikling set i et historisk perspektiv. Derfor kan John Ydes analyser også adskille sig fra Alm. Brands samlede holdning.