Analytiker: Fordel for Carlsberg hvis konkurrent sælger ud i Rusland

Verdens største bryggeri er ifølge Financial Times på vej til at sælge sine aktiviteter i Rusland. Carlsberg kan ikke købe aktierne p.g.a. stor gæld og stor markedsandel.

Carlsberg er markedsleder i Rusland, hvor Baltika-brandet nydes af millioner af russere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge Financial Times kan Carlsberg-konkurrenten Anheuser-Busch InBev være på vej til at sælge sine russiske ølaktiviteter SUN InBev for at rejse kapital. Et frasalg kan ligge i omegnen af 6 mia. euro.

Ifølge aktieanalytiker hos Sydbank, Morten Imsgard, skal Carlsberg glæde sig over, at nummer to på det vigtige russiske marked er ophængt og ønsker at skifte strategi.

”Det positive for Carlsberg vil være, at Anheuser-Bucsh InBev ønsker at betale af på deres gæld i stedet for udvikle deres forretning i Rusland,” siger han.

Ifølge Morten Imsgard kan Anheuser-Busch InBevs bevæggrunde til at ville sælge sine russiske ølaktiviteter være, at virksomheden har fået øgede omkostninger til markedsføring.

”Det kan være her skoen trykker, og hvis fokus for Anheuser-Busch InBev er at få styr på gælden, så kan det være, at de sælger den del fra,” mener han og tilføjer, at han personligt tror, at det er på ren rygtebasis, at InBev sælger sine russsiske ølaktiviteter.

”Hvis det imidlertid er tilfældet, er det en god situation for Carlsberg, for det viser, at deres største konkurrent ikke har fokus på at udvikle forretning i Rusland,” siger han og tilføjer:

”Carlsberg går jo frem på det russiske marked, og det er altid positivt, at en af konkurrenterne har fokus andre steder”.

Et frasalg i Rusland vil give Anheuser-Busch InBev penge i kassen, hvilket er tiltrængt for bryggerigiganten. Samtidig vil det også give AB InBev mulighed for at fokusere mere på sine amerikanske aktiviteter.

SUN InBevs russiske markedsandel ligger på 19 pct., mens Carlsberg via BBH har en russisk markedsandel på knap 40 pct.

Aktieanalytiker Thomas Hundebøll fra Alm. Brand Markets tvivler på, at Carlsberg kan købe noget nu, hvor de er i færd med at betale deres gæld.

Og Morten Imsgard fra Sydbank tvivler på, at Anheuser-Busch InBev overhovedet vil sælge. Som verdens største bryggeri skal de blive på verdens tredje-største ølmarked.

”Det ville være dumt at sælge, så jeg mener ikke det er realistisk at de sælger,” siger han.

Desuden – tilføjer han, vil Carlsberg aldrig kunne købe Anheuser-Busch InBevs russiske aktiviteter. Carlsberg sidder i forvejen på 40 procent af markedet – og de russiske myndigheder vil højst sandsynlig sætte en kæp i hjulet på en aktør, der i så fald vil fylde 60 procent af markedet.

LÆS MERE