Analysehus skruer op for Mærsk-vækstskøn efter stærkt første kvartal

Der kommer til at være mere gang i containerfragten på verdenshavene i år end tidligere ventet. Det er konklusionen hos analysehuset Alphaliner, der har kigget på trafiktallene i første kvartal og opdateret sin prognose for hele året.

Foto: Iris
Læs mere
Fold sammen

I alt venter Alphaliner nu en global vækst på 4,6 pct. i containermarkedet i 2017 - tidligere lød spådommen på 2-3 pct. vækst. Det fremgår af analysehusets ugebrev.

- Den globale containerfragt er estimeret at have vokset 5,8 pct. i første kvartal af 2017 baseret på Alphaliners gennemgang af over 150 havne verden over. Hvis det nuværende stærke momentum fastholdes i de kommende måneder, kan helårstallet blive justeret yderligere opad og overstige de 5,1 pct. vækst, der blev målt i 2014, skriver Alphaliner videre.

Det er især havnene i Afrika, Sydasien og Latinamerika, hvor der er stærk vækst, mens det halter mere i regioner som Mellemøsten, Sydøstasien og Middelhavet, hvor der dog stadig er fremgang.

Den stærkere vækst vil hjælpe containerrederierne med at holde fragtraterne oppe, da den varsler en mindre overkapacitet af skibe, hvilket ellers har været et voldsomt problem for Maersk Line og rivalerne i de seneste år med store underskud til følge.

Maersk Line, der er branchens største og ejet af A.P. Møller-Mærsk, har selv varslet en global fragtvækst på 2-4 pct. i år og estimerede omkring 5 pct. markedsvækst i første kvartal. Årets første tre måneder bød til gengæld på godt 10 pct. vækst i selve Maersk Lines fragtmængder.