Analyse: Tid at trække sig lidt fra aktier

AktieUgebrevet vurderer, at andelen af aktier skal reduceres stille og roligt den kommende tid, hver gang der kommer en mindre positiv korrektion.

Det danske aktiemarked langt hen ad vejen styret af det amerikanske aktiemarked, der altså sætter stemningen på det globale aktiemarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Kuckens
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

S&P holder også stand denne gang: Hele fredagen gjorde S&P futuren anslag til at bryde ned gennem den vigtige støtte omkring 1.960, som svarer til 100 dages glidende gennemsnit. Markedet var tydeligvis opmærksom på, at et bekræftet brud ned gennem dette pejlemærke meget vel vil kunne udløse en selvforstærkende nedtur, hvor der vil blive kastet ekstra benzin på bålet af marginspekulanter, som ville blive tvunget til at sælge ud af deres aktier.

Der er aktuelt placeret historisk store beløb baseret på marginspekulation (altså hvor investor kun har investeret en lille del af det beløb, der reelt tages risiko for). Uanset at S&P futuren hen mod lukketid fredag steg en halv procent, vurderer vi slet ikke, at faren er drevet over. En stribe signaler storblinker fortsat rødt.

Men det skal også erindres, at en topformation i en langsigtet trend ikke brydes på én dag, men over en længere periode. Det er denne zigzag topformation, vi nu ser under dannelse, og hvor det ender med at markedet giver endelig op på et tidspunkt med et kraftig kursfald over nogle uger eller måneder.

En tredjedel af S&P 500 aktierne i langsigtet nedtrend: Vi har flere gange påpeget, at markedet underliggende har vist svaghed i en længere periode. Markedet holdes oppe af stadig færre aktier, og det afspejles blandt andet i den kursgraf, som kommer ud af ”Aktier, som ligger over 200 dages glidende gennemsnit”. På stockcharts.com har denne graf symbolet SPXA200R, og denne graf har på det seneste peget lodret nedad.

Fredag sluttede den i 66, hvilket svarer til, at 34 % af S&P 500 aktierne er i en langsigtet nedtrend under 200 dages glidende gennemsnit. Målt på en lukkekurs på ugebasis er det det laveste siden november 2012, altså i mere end halvandet år.

Vi kunne også trække andre advarselssignaler frem. Dette er dog tilstrækkeligt for os til at vi er begyndt at lægge os i position til en længerevarende nedtur med en snarlig top.

De sidste stigninger skal anvendes til at reducere aktieandelen: I AktieUgebrevets Pensionsportefølje har vi fortsat 60 % af kapitalen investeret i danske aktier. Vores plan herfra er, at andelen skal reduceres stille og roligt den kommende tid, hver gang der kommer en mindre positiv korrektion. Det betyder, at kursstigninger ikke skal anvendes til opkøb, men til frasalg til bedre priser end lige efter et tilbagefald.

Vi mener, at det efter tre år med stigende aktiemarkeder er på tide at trække sig lidt tilbage fra aktier. Vi vil antageligt beholde en mindre andel meget defensive aktier, som kun påvirkes begrænset af en større aktienedtur, eksempelvis Novo Nordisk, TDC og Carlsberg. Porteføljens afkast i år er knap 30 %, hvilket er bedre end samtlige de 34 danske investeringsforeninger, der har investeret i danske aktier.

Forskellen på Pensionsporteføljen og en investeringsforening er desuden, at en investeringsforening hele tiden skal have mindst 80 % af kapitalen investeret, og det betyder, at ejerne af disse investeringsbeviser er tvunget til at køre hele vejen med ned, når og hvis det store lange kursfald starter. God fornøjelse.

Økonomisk Ugebrev Flash News er en ny gratis daglig nyhedstjeneste på nettet med fokus på aktieinvestering og finansielle markeder: På www.flashnews.ugebrev.dk bringes 20-25 daglige nyheder om blandt andet udviklingen på aktiemarkedet med fokus på begivenheder, der påvirker alle aktiemarkeder.

Som bekendt er det danske aktiemarked langt hen ad vejen styret af det amerikanske aktiemarked, der altså sætter stemningen på det globale aktiemarked. Den overordnede retning på aktiemarkederne styres meget af udvikling i råvarer, valuta, renter, geopolitik som, Ukraine-krisen, økonomisk vækst og centralbankernes pengepolitik.

Det er lige netop de forhold vi dagligt har fokus på, sammen med dansk økonomi, virksomhedsstof og analyser og kommentarer.

C20 indeks outperformer Small- og MidCap med 7 % på en måned: Tendensen til at de mindre aktier begynder at klare sig ringere end de store C20 aktier bliver mere og mere tydelig. Det er en klassisk tendens, når der begynder at danne sig en større topformation på aktiemarkederne. De mindre aktier anses normalt for at være mere risikofulde, selvom de ikke nødvendigvis er det.

Risikoen består især i, at likviditeten normalt er lav, og derfor kan det være vanskeligt at komme af med sine aktier, når det store udsalg først starter. Ved investering i Small og MidCap skal man nu kun gå efter udvalgte aktiehistorier, som har styrken til at køre modsat af den generelle tendens.

Prøv Aktieugebrevet gratis i 3 uger