Analyse: Apples korthus vil ramle

Apples imponerende vækst og den rekordhøje aktiekurs vil snart få et skud for boven, mener ekspert.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er verdens største børsnoterede firma med en markedsværdi på omkring 2.600 milliarder kroner, og salget af iPhone, iPad og bærbare Mac'er viser imponerende styrke. Men det er farligt for investorer at tro, at det kan fortsætte sådan ret meget længere.

Den dystre forudsigelse for de senere års største digitale og kommercielle succes kommer fra Edward Zabitsky fra canadiske ACI Research. Han mener ifølge CNN Money, at den nuværende aktiekurs på lige over 500 dollar ikke tager højde for, at det digitale marked er i konstant forandring. Det, der kan ligne en uovervindelig hersker på markedet, kan blive blæst omkuld af de foranderlige vinde, der blæser hen over internettet.

Zabitsky spår stor succes for Googles Androids styresystem, men den største revolution ligger i udviklingen af HTML5 - næste generation af grundkoden for netapplikationer - og 4G mobilnettet, som vil gøre indhold på nettet lettere tilgængeligt og muliggøre mange flere funktioner. Med andre ord vil Apple ikke længere have monopol på at sælge apps via App Store, og det er ifølge Zabitsky "enden på Apples lukkede økosystem".

"Internettet er fantastisk til at give alle lige muligheder. Udbredelsen af ægte mobilt bredbånd vil åbne banen for andre spillere," siger Edward Zabitsky ifølge CNN Money.

Mens mange børshuse sætter et kursmål på Apple-aktien på op til 20 procent mere end den allerede rekordhøje kurs, så anslår Edward Zabitsky, at 270 dollar er en fair pris - det svarer til næsten en halvering i forhold til i dag.