Analyse: Aktierne står lige foran dyb nedtur

Advarselslamperne blinker tydeligt. Forbrugerne lider ikke af samme optimisme som aktiemarkedet.

Forbrugerne i USA er ikke så optimistiske som aktiehandlerne - så måske skal aktierne tilbage igen inden så længe efter store stigninger den seneste tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Justin Lane/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste måneders optimisme har ikke mindst været drevet af fremgang i kinesisk økonomi – og forventningen om, at Kina kan være med til at trække den vestlige verden op af det aktuelle økonomiske morads. Det kinesiske aktiemarked har siden marts kørt aktierne på Shanghai børsen op med mere end 70 procent, hvilket er mere end fremgangen på de vestlige aktiemarkeder.

For to uger siden blev fremgangsperioden brat afbrudt, og der har været et kursfald i en lige linje på hele 12 procent, alene fredag med et minus på 3 procent. Vi ser stor risiko for, at fortsatte kursfald på det kinesiske aktiemarked kan blive startskuddet til et generelt, dramatisk kursfald på de vestlige aktiemarkeder.

Også andre steder begynder advarselssignalerne nu at blinke meget tydeligt. De seneste ugers nøgletal har vist, at de amerikanske forbrugere ikke lider af samme optimisme som aktørerne på aktiemarkedet.

Da to tredjedele af USAs økonomi trækkes af det private forbrug, er vi nu overbeviste om, at måske 3. kvartal og helt sikkert 4. kvartal bliver indledningen på en ny økonomisk nedtur. Da aktiemarkederne som bekendt er foran den økonomiske virkelighed, vi kan se, er vi nu meget tæt på en ny nedtur på aktiemarkederne.

Da det altid er svært præcist at forudsige den præcise vending på aktiemarkedet, kan vi ikke udelukke endnu et par uger med eufori og en optimistisk stemning, baseret på de seneste måneders meget positive aktiekursudvikling.

Kraftige advarselssignaler

Advarselssignalerne er meget kontante, og der begynder at tegne sig et systematisk billede af en mere negativ økonomisk udvikling. For det første tog Conference Boards forbrugertillidsindikator for tre uger siden et overraskende dyk - fra 49 til 46,6 - hvor markedet havde forventet en uændret score.

Både indikatoren for faktisk og forventet forbrugertillid dykkede, dels på grund af stigende arbejdsløshed og dels på grund af svage indtjeningsudsigter.

I fredags kom data for Michigan Sentiment forbrugertillid. Økonomerne ventede her fortsat øget forbrugertillid med en fremgang i scoren fra 66 i juni til 69 i juli. Tallet faldt imidlertid overraskende til 63 efter at have været oppe i 70 i maj – og efter en bund i 55 i november. De 61 estimater fra analytikere indsamlet af finanstjenesten Bloomberg lå mellem 64 og 71.

Med andre ord kom den lave score som en gigantisk negativ overraskelse for stort set samtlige analytikere og økonomer.

Helt konkret blev det negative billede også dokumenteret sort på hvidt i denne uge med data for udviklingen i det faktiske private forbrug. Analytikerne havde ventet vækst i det private forbrug på plus 0,1 procent eksklusive biler (som p.t. er positivt påvirket af en offentlig tilskudsordning). Det faktiske tal kom ud langt ringere end forventet, nemlig på minus 0,6 procent.

Meget tyder dermed på, at de seneste måneders skattelettelser, lavere renter og andre stimulanser ikke længere har den store effekt. Amerikanerne frygter fortsat arbejdsløshed og forsøger at genopbygge opsparingen efter værditab på boligprisfald og aktiekursfald.

Også det europæiske marked for kreditobligationer har de seneste uger været under stærk svækkelse. Itraxx Crossover er styrtdykket, og vi finder det forunderligt, at aktierne ikke er fulgt med ned.

Danske aktier i farezonen

De seneste måneders kursstigninger er kommet i kølvandet på regnskaberne efter først første kvartal og derefter andet kvartal. I begge perioder var regnskaberne som helhed bedre end forventede. I begge kvartaler har bedre-end-forventet indtjening været drevet af besparelser. Og kursstigningerne har givet værdiansættelser på aktierne, som forudsætter solid økonomisk vækst i 2010.

Aktiemarkedet har nu indregnet det bedst mulige økonomiske scenarie for det næste år. Og vi ser en lang række af skuffende økonomiske nøgletal forude, og det første varsel har vi fået de seneste uger.

På den korte bane ser vi kursfald til ca. 950 for S&P 500–indeks, hvilket svarer til et minus på ca. fem til syv procent - og mindst det samme for danske aktier.

Artiklen kan læses i fuld længde i søndagen udgave af AktieUgebrevet.

Få aktienyheder og handelsmails fra AktieUgebrevet – spar 40 procent