Analyse: Aktiemarkedet er dødssygt

Markederne er drevet af kunstige penge og kunstigt lave renter, skriver AktieUgebrevet.

Aktiemarkedets irrationelle adfærd fortsætter helt som forventet, med et fortsat oplæg til det næste aktierally Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenlandske finanshuse fortsatte i denne uge med at købe massivt op i de større danske aktier. Selv om aktiemarkederne samlet set var halvmatte uden en entydig retning, var de amerikanske og engelske finanshuse skjult bag identiteten »Anonymous« kæmpestore nettokøbere i en række store danske aktier, blandt andet A.P. Møller-Mærsk, Carlsberg, Pandora, FLSmidth og Danske Bank.

Undtagelser var Genmab, hvor de udenlandske finanshuse var meget store nettosælgere. Vi tolker dette, som om de udenlandske finanshuse forventer fortsat fremgang på aktiemarkederne.

Aktiemarkedets irrationelle adfærd fortsætter helt som forventet, med et fortsat oplæg til det næste aktierally. Efter brud op gennem modstanden i 1880, har S&P 500 indeks testet den afgørende støtte i 1860, som skal holde for at sandsynliggøre et aktierally de kommende uger. Vi mener fortsat, at aktiemarkedet er dødssygt og drevet af centralbankernes kunstige pengeudpumpning og ekstremt lave renter, som på ingen måde er normale. Hvis de vestlige økonomier var på vej tilbage til normal økonomisk vækst, hvilket er myndighedernes vedvarende historie, så ville man begynde at sætte renterne op og normalisere de pengepolitiske tiltag.

Realiteten er, at euroland kom ud af 1. kvartal med en BNP vækst på sølle 0,2 procent, hvorved optimismen omkring udviklingen i europæisk økonomi på et splitsekund er punkteret som en ballon. Historien bliver bestemt ikke bedre af, at russisk økonomi nu bremser hårdt op, og Kinas økonomi er også under fortsat afmatning. Begge dele vil sandsynligvis ramme tysk økonomi i 2. kvartal, og det vil samlet set trække europæisk og dansk økonomi med ned.

Som det fremgår af vores Konjunkturbarometer for Dansk økonomi er der nu det bedste oplæg til fremgang i det danske privatforbrug i flere år. En enkelt måneds gode data er ikke tilstrækkeligt til at bekræfte en varig fremgang, men mange signaler peger i den rigtige retning. Det vil være godt for de hjemmemarkedsrelaterede børsnoterede selskaber, eksempelvis North Media, Solar, AO Johansen, Matas, Andersen & Martini, Monberg & Thorsen og Per Aarsleff.

På grund af en kommende opbremsning i tysk økonomi har vi dog ikke den store tiltro til, at opsvinget i dansk økonomi er særlig langtidsholdbart.

Hvad sker der lige med de lange realkreditobligationer? De seneste uger er de lange realkreditobligationer dykket til et historisk lavt niveau, hvor der er lagt op til udstedelse af 2,5 % 30 årige realkreditobligationer. Hvordan passer det med det billede, de kloge bankøkonomer tegner af fremgang i den globale økonomi?

Lige netop, det passer ikke godt sammen. Afkoblingen mellem obligationsrenter og aktiemarkeder er for længst indtruffet. Vi forventer fortsat faldende inflation, som vil nærme sig deflation, før den europæiske centralbank griber ind med nye instrumenter, eksempelvis de nye SMV-erhvervsobligationer, der vil understøtte de mindre virksomheder i erhvervslivet. Den opgave har de danske myndigheder fuldstændig misset. For boligejerne ser vi indenfor de kommende måneder mulighed for at fastlåse boligrenterne i 30 år på fastforrentede 2,0 eller 2,5 % obligationer. Ja, jeg overvejer at omlægge mit F5 lån, når vi kommer dertil.

Fortsat fremgang på aktiemarkedet skal trækkes af udvalgte aktiehistorier. Jeg tror, at den forgangne uges positive overraskelser kan have mere i sig på grund af indikationer om kommende turn arounds cases: FLSmidth, NKT og IC Companys har allerede givet pæne gevinster på det seneste. Der kan meget vel være mere i dem.

Vestas er nu den mest oplagte shortkandidat på det danske aktiemarked: Som det fremgår af analysen af Vestas, var det et imponerende regnskab for 1. kvartal. Vi vurderer dog, at aktien er ekstremt gavmildt prissat alligevel, og værdiansættelsen tager ikke højde for en stribe oplagte markedsrisici: For det første lave europæiske elpriser, hvilket kan presse afsætningen af vindmøller i Europa. For det andet en generel økonomisk afmatning i Europa. Og for det tredje stigende risiko for at det bliver vanskeligere at finansiere nye vindmøller, eksempelvis gennem udstedelse af erhvervsobligationer.

Der er fortsat positiv momentum i aktien, som kan stige yderligere 5-8 procent, før den bør shortes. Store udenlandske finanshuse var i ugens løb største nettokøbere.