Amerikanske transportaktier viser vej for godt fjerde kvartal

Fjerde kvartal kan meget vel blive godt kørende for aktiemarkedet i USA.

Foto: SPENCER PLATT

I hvert fald hvis man kigger på udviklingen i transportaktier - for lige præcis den udvikling har det med at sprede sig til de øvrige aktier, fortæller investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Når der bliver transporteret mere, viser det, at der er mere gang i økonomien. Og aktier handler jo på forventninger, så når transportaktierne begynder at stige, er det en indikation om, at investorer tror på, at der er fremgang i økonomien på vej, siger Lars Skovgaard Andersen.

- Og tiltro til fremgang i økonomien fører også generelt set til stigninger i det brede aktiemarked, tilføjer han.

Investeringsstrategen påpeger, at fremgang for det amerikanske indeks for transportaktier, Dow Jones Transportation, historisk set bliver fulgt af stigninger i det generelle amerikanske aktiemarked. Indekset har de seneste uger haft en opadgående trend.

Lars Skovgaard Andersen mener, at vi i øjeblikket har usikre markeder af flere årsager: En mulig amerikansk renteforhøjelse sidst på året, regnskabssæsonen for tredje kvartal og det amerikanske præsidentvalg.

Hvis ikke stigningerne i transportindekset er nok til at overbevise skeptiske investorer, kan de kigge på et andet pejlemærke, nemlig at amerikanske aktier har præsteret en stigning i fjerde kvartal i 72 pct. af årene siden 1928.

Og når en stigning i tredje kvartal har ført til et højere niveau end ved årets begyndelse, så er fjerde kvartal endt i positivt terræn i 82,5 pct. af årene, fortæller Danske Bank.

- I år er S&P 500 steget med 6 pct. gennem tredje kvartal, plus at indekset ligger højere end ved årets start. Hvis historiebøgerne taler sandt, er der altså grund til optimisme, siger Lars Skovgaard Andersen.

Han peger på, at der sandsynlighed for, at fremgang i USA vil smitter af på andre regionale aktiemarkeder - såsom de europæiske.

/ritzau/FINANS