Amerikanske regnskaber trækker aktierne op

Det danske aktiemarked sprudlede igen tirsdag og optimismen udsprang fortsat fra de amerikanske regnskabspræsentationer, som kom ud bedre end ventet over en bred kam tirsdag.

Læs mere
Fold sammen
C20 indekset lukkede 1,8 pct. højere i 301,05 og nåede dermed over den psykologiske grænse på 300, som indekset ikke har været over i godt en måned. Investorerne byggede videre på mandagens pæne fremgang i aktierne i Danisco, mens Nordea blev belønnet efter et flot regnskab for andet kvartal.

- Fokus var på Nordea, som leverede varen i sit regnskab, men regnskabet blev også lidt af en non-event, da handelsindtægterne var det mest overraskende punkt, mens nettorenteindtægterne og tab på udlån næsten var som ventet, vurderede aktiehandler Klaus Andersen fra Jyske Bank.

Nordea lukkede 1,4 pct. højere i kurs 44,3 efter præsentationen af et positivt kvartalsregnskab. Storbanken hævede forventningerne til resultatprognosen, hvor der nu ventes et højere risikojusteret resultat, dvs. resultat før nedskrivninger på udlån minus forventet tab og standardskat, end i 2008. Lidt som ventet åbnede Nordea op for, at udlånstab vil stige, da storbanken skriver, at den i 1. halvår haft udlånstab på 55 basispoint af udlånsporteføljen, og Nordea ser nu øget usikkerhed grundet økonomien. Tidligere havde Nordea ventet nedskrivninger på 50 basispoint i 2009.

- Jeg tror ikke, finanskrisen får så stor betydning fremadrettet. Der er mange ting, der er normaliseret på finansmarkedet. Men den økonomiske krise er jeg bange for, at vi ikke vinker farvel til, lød det fra Nordeas topchef Christian Clausen til RB-Børsen. Chefen ser dog også mange positive indikationer i økonomien.

Novo Nordisk steg 0,7 pct. til kurs 298. Den amerikanske konkurrent Eli Lilly kom med data på Byetta Lar (Exenatide) sammenlignet med Lantus fra Sanofi-Aventis. Resultatet viste, at Exenatide er bedre til at styre blodsukkeret. Yderligere har patienterne med Exenatide vist vægttab på gennemsnitligt 5,8 pund, mens Lantus-patienterne oplevede en vægtforøgelse på 3,1 pund. Novo Nordisk kommer til at klare sig bedre end branchen som helhed, vurderede finanshuset Credit Suisse, som indledte sin dækning af aktien med købsanbefalingen "Outperform".

Danisco lå med største stigning i C20-indekset og lukkede 6,5 pct. højere i kurs 242,3, hvilket skete uden nyheder. Mandag var der dog skriverier i Børsen om de fremtidige indtjeningsmuligheder. Det er værd at bemærke, at Danisco er steget betydeligt over de seneste syv handelsdage, hvor den kommer fra kurs 206.

FLSmidth lukkede 2,2 pct. højere i kurs 205,5. FLSmidth indgik kontrakt med det statsejede uruguayanske selskab Administracion Nacional De Combustibles, Alcohol y Portland (ANCAP) på levering af udstyr samt supervision til opgradering af to cementfabrikker i Uruguay. Kontrakterne har en samlet værdi på ca. 225 mio. kroner.

- At man lander den her cementordre er selvfølgelig positivt, da der er større aktivitet alle andre steder end inden for cementbranchen lige nu, sagde Jacob Pedersen til RB-Børsen.

William Demant lukkede 0,9 pct. højere i kurs 279,5. Høreapparatproducenterne var i fokus, efter at den mindre franske høreapparatforhandler Audika efter markedernes lukketid mandag aflagde regnskab for andet kvartal. Audikas omsætning steg 0,5 pct. til 28,4 mio. euro, hvilket skete efter et omsætningsfald på 5,3 pct. i første kvartal. GN Store Nord steg 4 pct. til kurs 23,7.

RB-Børsen