Amerikanske obligationer når højeste rente i to år

Renten på de amerikanske obligationer ramte torsdag det højeste niveau i to år af frygt for, at Federal Reserve snart reducerer bankens opkøb af obligationer.

Læs mere
Fold sammen

Det skriver Bloomberg News.

Renten på den toneangivende 10-årige amerikanske statsobligation kravlede i løbet af torsdag over 2,8 procent, hvilket var det højeste siden august 2011. Sidenhen faldt renten dog en smule igen og sluttede dagen i et niveau på 2,76. Fredag morgen handles obligationen til en rente på 2,79 pct.

Årsagen skal findes i positive økonomiske data, der indikerer, at økonomien kan stå på egne ben, og dermed giver Federal Reserve yderligere grund til at reducere bankens opkøb af aktiver.

Frygten for en reduktion i opkøbene blev forstærket, da antallet af nytilmeldte amerikanske ledige i sidste uge kun nåede op på 320.000, hvilket var 15.000 færre, end analytikerne havde ventet.

Antallet af nytilmeldte ledige på en uge var samtidig det laveste antal siden oktober 2007.

- Der er en stærk følelse af, at Fed vil trække sig, og at Fed ikke længere vil øge spændet mellem svage grundlæggende økonomiske data og meget højere værdier af aktiver. Kombineret med, at folk begynder at stille spørgsmålstegn ved dette spænd, samt at Feds "put" ikke længere anses som værende så stærkt som tidligere, så ser man et udsalg over hele linjen, sagde Mohamed El-Erian, investeringschef fra Pacific Investment Management til Bloomberg Surveillance.

Feds "put" refererer til ideen om, at centralbanken vil øge adgangen til kredit, hvis markederne falder. Investorerne kigger nu frem mod 17-18. september, hvor Feds Open Market Committee holder møde, og hvor nedtrapningen kan blive annonceret.

- Spørgsmålet for markedet er ikke, om de vil trappe ned, men hvor meget, siger Charles Comiskey fra Bank of Nova Scotia i New York.