Amerikanske kursfald op til regnskabssæsonens start

De amerikanske aktiemarkeder lukkede tirsdag med kursfald for anden dag i træk. Investorerne holdt sig i vid udstrækning fra markedet, da regnskabssæsonen blev skudt i gang efter Wall Street-børsens slutklokke havde lydt.

Foto: KELD NAVNTOFT
Det betød en dag med afventende handel, mens analytikere og handlere ventede på det første store regnskab som traditionelt kommer fra aluminiumsproducenten Alcoa, der er med i det tunge Dow Jones-indeks.

Dow Jones Industrial Average lukkede 0,4 pct lavere, det bredere S&P 500 tabte 0,3 pct., mens teknologiaktierne på Nasdaq-børsen sluttede dagen med et minus på 0,2 pct.

Onsdag morgen ser tingene lidt mere positive ud, idet futures på de tre toneangivende amerikanske indeks alle ligger i plus på op mod 0,1 pct.

- Vi venter på at regnskaberne bliver fremlagt. Aktiernes værdiansættelse er langt fra overdrevet, men vi har haft en stærk stigning på meget kort tid, så nu er markedet ved at tilpasse sig, siger aktiestrateg John Manley fra Wells Fargo Advantage Funds i New York til Bloomberg News.

Omsætningen i det afventende marked var lav dagen igennem, mens investorerne spejdede efter regnskabet fra Alcoa. Og de blev ikke skuffede. Efter slutklokken havde ringet, fremlagde aluminiumsselskabet en omsætningen på 5,9 mia. dollar eller 0,3 mia. dollar mere, end analytikerne havde estimeret. Resultatet eksklusive en gevinst fra salg af et kraftværk og andre engangsposter løb op i 0,06 dollar per aktie, hvilket svarede til gennemsnittet af det ventede ifølge 20 estimater indsamlet af Bloomberg. Alcoa steg 0,9 pct. i eftermarkedet.

Blandt de øvrige selskaber faldt aktien i Yum Brands som står bag Kentucy Fried Chicken-kæden. Selskabet oplyste, at salget i fjerde kvartal i Kina vil være svagere end forventet på grund af en kontrovers over fødevaresikkerheden. Aktien faldt 4,2 pct.

Selskabet GameStop, der i november meldte om lukning af 200 butikker på grund af hård konkurrence på video-spilmarkedet, oplyste, at det sammenlignelige salg i regnskabsåret 2012/13 vil falde mellem 7,5 pct. og 9 pct. mod det tidligere ventede 6-9 pct. Aktien droppede 6,3 pct.

Video-on-demand koncernen Netflix kan give kunderne nye muligheder i år efter en aftale med Warner Brothers. Det er blandt andet muligheden for at streame hele sæsoner af flere serier produceret af det verdenskendte filmselskab, som er ejet af Time Warner. Netflix-aktien lukkede 2 pct. højere.

Detailhandelskoncernen Sears Holdings blev hårdt ramt, efter at selskabets administrerende direktør træder tilbage midt i den igangværende turnaround. Aktien faldt 6,4 pct.

Boeings aktionærer måtte igen bide i græsset tirsdag. Mandagens brand i en af flyproducentens nye Dreamliners fik analysehuset BB&T Capital Markets til at nedjustere anbefalingen af Boeing fra "køb" til "hold". Aktien faldt efterfølgende 2,6 pct.

Til gengæld var der glæde hos investorerne i frø- og sprøjtemiddelkoncernen Monsanto. Koncernen kunne fremlægge et kvartalsregnskab som overgik analytikernes estimater og som var krydret med en opjustering af års-prognosen. Især salget af majs-frø i Latinamerika og USA er gået over al forventning og aktien lukkede med en stigning på 2,7 pct.

Novo Nordisk var også blandt de positive papirer på Wall Street. Selskabets ADR'er sluttede med en stigning på 1,0 pct i 168,59 dollar, og med en dollarkurs onsdag morgen på 5,7050 kr. svarer det til en slutkurs på 961,81. Aktien lukkede i 960 kr. i København tirsdag.

/ritzau/FINANS