Amerikanske kursfald efter gode data

De amerikanske aktier lukkede lavere torsdag.

Læs mere
Fold sammen

Det er femte dag i træk med faldende kurser, og den negative indstilling blev forlænget, efter at et sæt overraskende gode data for den amerikanske økonomi understregede muligheden for, at Federal Reserve vil starte en nedtrapning af de kvantitative lempelser, når Federal Open Market Committee træder sammen den 17. og 18. december.

Dow Jones Industrial Average lukkede med et fald på 0,4 pct. i 15.821,51, og det bredere S&P 500-indeks sluttede ligeledes 0,4 pct. lavere i 1785,03.

Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset havde dagens mindst negative udvikling og lukkede med et minus på 0,1 pct. til 4033,16.

Fredag morgen handles futures på de tre amerikanske aktieindeks med stigninger på omkring 0,1-0,2 pct. i Asien.

Torsdagens amerikanske BNP-data for tredje kvartal viste sig stærkere end oprindeligt antaget og også højere end estimeret blandt analytikerne. Økonomien voksede med 3,6 pct. i kvartalet på årsbasis, mens konsensus blandt økonomerne ifølge Bloomberg News var en vækst på 3,1 pct.

Også fra arbejdsmarkedet var der positive tal. Der var 298.000 nytilmeldte ledige i sidste uge, hvilket var markant færre end ventet, idet et estimat indsamlet af Bloomberg blandt økonomerne viste 320.000 nye ledige.

- Tallene i dag bane vejen for Federal Reserve. Der giver lidt øget risiko på kort sigt, men jeg synes det er positivt i det lange løb, at Federal Reserve begynder at nedtrappe og frigøre sig fra at være den ultimative "market maker", siger portefølje manager Matthew Kaufler fra Federated Investors i New York til Bloomberg News.

De gode nøgletalsdata øger forventningerne til fredagens arbejdsmarkedsrapport, hvor jobskabelse ifølge den seneste prognose fra Bloomberg News ventes at vise omkring 185.000 nye arbejdspladser uden for landbruget samt en arbejdsløshed, som er faldet til 7,2 pct. fra 7,3 pct. i oktober. Holder prognosen stik, vil det være den laveste ledighed siden 2008.

Blandt selskaberne fortsatte kursskredet i J.C. Pennies. Aktien faldt 8,4 pct. torsdag, hvilket bringer kursfaldet, siden Hayman Capital Management onsdag meddelte, at have solgt ud af aktien, op på 12 pct.

Discountkæden Dollar General Corp slog analytikernes forventninger, og investorerne kvitterede med at sende aktien op med 6,1 pct., hvilket var dagens største gevinst i S&P 500.

Computergiganten Apple var blandt de positive aktier. Tre kinesiske mobilselskaber har fået tilladelse til at etablere fjerde generations netværk, og det giver landets største mobilselskab, China Mobile, mulighed for at sælge Apples iPhone til ikke færre end 729 mio. abonnenter. Apple lukkde med et plus på 0,5 pct.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk