Amerikanske jobtal sparkede renten op

Efter at det danske obligationsmarked i løbet af fredagen havde været kendetegnet ved små renteudsving, kom der for alvor liv i sagerne ud på eftermiddagen med den amerikanske jobrapport for august.

Foto: SPENCER PLATT. Efter at det danske obligationsmarked i løbet af fredagen havde været kendetegnet ved små renteudsving, kom der for alvor liv i sagerne ud på eftermiddagen med den amerikanske jobrapport for august.
Læs mere
Fold sammen

Først dykkede den toneangivende tiårige statsobligation herhjemme og var en kort stund nede i negativt renteterritorium. Men siden steg renten på det danske statspapir til 0,04 pct., hvilket var 2 basispoint højere end torsdagens lukkeniveau.

Udviklingen kom på baggrund af en rapport over den amerikanske beskæftigelse, som viste, at der i løbet af august var kommet færre i arbejde uden for landbruget, end markedet havde ventet ifølge Bloomberg News.

Men skuffelsen blev hurtigt fejet af banen, idet flere af jobtallene for juli samtidig blev oprevideret.

Efterfølgende var flere iagttagere i markedet også ude at sige, at jobrapporten formentlig ikke ændrer noget i forhold til, hvornår den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil hæve sin ledende rente næste gang.

- Selv om Fed har raslet med rentesablen på det seneste, forventer vi, at Fed vil se tiden an lidt endnu og først hæve renten efter det amerikanske præsidentvalg i november, siger cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank i en skriftlig kommentar.

- Hvis amerikansk økonomi holder kursen mod et behersket opsving, vil Fed formentlig hæve renten med 0,25 pct.point til 0,50-0,75 pct. i december - præcis et år efter Fed hævede renten første gang efter at have holdt den tæt på nul i syv år i træk, tilføjer han.

I løbet af fredagen præsenterede Nationalbanken desuden tal for sin valutareserve i august, der faldt med marginale 0,1 mia. kr. til 449,8 mia. kr. Ifølge et estimat fra Ritzau Finans havde analytikerne ventet et lidt større fald til 446,9 mia. kr.

Udviklingen i august afspejler, at Nationalbanken i perioden har tilbagebetalt lån for 0,1 mia. kr. Nationalbanken foretog i månedens løb ikke intervention i markedet.