Amerikanske jobtal skuffer

Er den amerikanske økonomi ved at tabe pusten? Det spørgsmål stiller eksperter sig, efter at USAs jobtal for januar skuffer.

Foto: KAREN BLEIER.
Læs mere
Fold sammen

Væksten i beskæftigelsen i USA blev mindre end ventet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge det amerikanske arbejdsministerium, Labor Department, blev der i januar skabt 151.000 nye jobs, hvilket er betydeligt mindre end de 190.000 nye job, som en række økonomer havde gættet på over for Reuters.

Til gengæld var arbejdsløsheden en smule mindre end forventet, nemlig 4,9 pct. mod de fem pct., som økonomerne havde tippet. Ledigheden er dermed den laveste siden februar 2008.

Som årsag til den forholdsvis lave vækst i antallet af nye job, angiver det amerikanske arbejdsministerium, at effekten af et for sæsonen mildt vejr, er aftaget. Til gengæld tyder stigende lønninger og den laveste ledighedsprocent i otte år, at genopretning af det amerikanske arbejdsmarked fortsat står fast.

Herhjemme vækker det skuffende tal for jobvæksten dog en vis bekymring.

»Netto-jobvæksten på efter amerikanske forhold moderate 151.000 nye job i januar er en nyhed, der givetvis vil bidrage yderligere til de usikre tider i verdensøkonomien, og selvfølgelig er det potentielt et udtryk for sårbarhed, at den amerikanske eksportsektor igennem lang tid i så beskedent omfang er en del af jobskabelsen,« skriver Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, i en kommentar.

Det store spørgsmål i øjeblikket er, om den amerikanske centralbank kan finde på at hæve renten yderligere til marts, efter, at direktøren for centralbanken, Janet Yellen, i december hævede rente for første gang i ti år.

»Signalerne fra dagens arbejdsmarkedsrapport er blandede, og det er svært at konkludere andet end at arbejdsmarkedet fortsat er i fin form, og at ledigheden er på niveau med den strukturelle arbejdsløshed ifølge Forbundsbanken (Fed),« skriver Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen i en kommentar.

Han mener ikke, at der er grund til at forvente rentestigninger i marts på baggrund af de seneste jobtal.

»Der har været stor volatilitet på de finansielle markeder siden begyndelsen af det nye år, og som nævnt har de seneste nøgletal fra USA sået tvivl om styrken i opsvinget. Den tvivl kommer rentemarkedet til gode og vi skal derfor formentlig hen til midten af året, førend vi ser den næste rentestigning fra USA. Der er i sandelig tale om en usædvanlig langsom normalisering af pengepolitikken i USA,« skriver Helge J. Pedersen.