Amerikanske bankaktier er attraktive

Økonomien lysner i USA, og AktieUgebrevet peger på bankernes aktier som et muligt godt sted at investere i opturen.

De amerikanske bankers aktier er steget ganske meget det seneste år, og der er meget mere at komme efter, spår AktieUgebrevet. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste måneder har vi set flere tegn på, at den amerikanske økonomi er i bedring og inde i en helingsproces. Forbrugertilliden viser en overvejende positiv udvikling og afspejler, at den amerikanske forbruger i stigende grad er ved at komme sig over krisen.

Ejendomspriserne er på vej til mere end blot at stabilisere sig, og selv om nybygningsaktiviteten er og har været stigende, er der fortsat et stykke vej op til fordums styrke.

”Home Builders”, altså selskaber, som lever af at opføre huse for folk, og vel bedst kan sammenlignes med danske ”typehusfirmaer”, har oplevet en stigende aktivitet og ikke mindst stigende aktiekurser. Over de seneste 12 måneder er disse selskaber (som eksempelvis KB Home, Lennar og Dr. Horton) nogenlunde blevet fordoblet aktiekursmæssigt.

I den samme periode har der også været tale om stigende aktiekurser på blandt andet de større bankaktier. Der er en række gode grunde hertil, som jeg vil se på nedenfor. Hvis den nuværende forbedring af økonomien fortsætter, er der for investorerne mere at komme efter i de store banker.

Prøv AktieUgebrevet gratis i tre uger.

Da subprimekrisen ramte i 2007, blev de amerikanske banker meget hårdt ramt. Især de som var overinvolveret i subprimerelaterede papirer og aktiviteter. ”Trojkaen” blandt banker, som havde en kraftig meraktivitet i netop subprime var Citigroup og Merrill Lynch (i dag en del af Bank of America) og schweiziske UBS. Netop disse tre banker har haft nogle af de største kurs- og indtjeningsmæssige udfordringer de seneste år.

Subprimekrisen hærgede og havde sit udspring i USA. De amerikanske banker led sammen med de europæiske, som også var aktive her. Når det alligevel ikke gik værre, end det trods alt gjorde, skyldes det en række faktorer.

For det første greb centralbanken Federal Reserve og den amerikanske stat resolut ind og genetablerede egenkapitalen i bankerne. For det andet lagde de hurtigt restriktioner på, hvad bankerne måtte foretage sig. For det tredje var USA hurtigere til at få stabiliseret økonomien igennem statsligt kunstigt åndedræt. For det fjerde havde de amerikanske banker - i modsætning til de europæiske - været i gang med en nedgearing af deres balancer i cirka ét 1 år, da Lehman Brothers-konkursen ramte verden 15. september 2008.

Det seneste år er de større amerikanske bankaktier som JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup og Bank of America steget med mellem 30 og 60 procent. Det er ganske meget.

På den anden side er kursstigningerne i høj grad en afspejling af, at aktiekurserne faldt ganske dramatisk og i et stort omfang kursmæssigt afspejlede effekterne af og risikoen for en meget langvarig nedtur og en noget nær nedsmeltning af økonomien. Et scenarie, som indtil videre er blevet gjort til skamme.

Bankernes udfordringer

De stigende aktiekurser skal dog ikke ses som en indikation på, at udfordringerne endegyldigt er forbi. De seneste kvartalers stigninger skal blandt andet ses i lyset af, at investorerne finder opmuntring i udviklingen på det amerikanske ejendomsmarked med stigende aktivitet og let stigende priser.

Samtidig er der dog også en række andre udfordringer, som fortsat holder bankaktierne tilbage. Tab og hensættelser er fortsat (for) store. De lave renter presser rentemarginalen og udlånsniveauet. Den lave vækst forhindrer en markant aktivitetsforøgelse. De nye solvensregler og –krav er stadig en stor udfordring. Omkostningerne er for store og bliver nedbragt.

Samtidig døjer i det mindste udvalgte af bankerne fortsat (ikke mindst Bank of America) med retslige eftervirkninger efter salg af investeringsprodukter baseret blandt andet på subprimerelaterede lån.

Hvis den amerikanske økonomi er på vej til mere end blot at stabilisere sig, kan en række af ovenstående udfordringer være på vej til at blive til muligheder. Selv om kursstigninger i størrelsesorden op til 60 procent kan synes ganske markante, er det i forhold til de oplevede kursfald ikke et udtryk for, at det er for sent at investere med i en forbedring af den amerikanske økonomi.

Hvis man som investor tror på, at der er bedre tider forude for den amerikanske økonomi, er der masser af muligheder for kursstigninger på store amerikanske bankaktier de kommende et til to år. I øjeblikket inddiskonteres der kun en fremtidig egenkapitalforrentning på 5-10 procent. Hvis bankerne i fremtiden skal klare sig og tiltrække kapital, er afkastkravene snarere 12-15 procent.

Prøv AktieUgebrevet gratis i tre uger.