Amerikanske aktier uden fælles retning

De amerikanske aktiemarkeder lukkede tirsdag uensartet efter en handelsdag med store udsving mellem negativt og positivt terræn.

Investorerne spekulerer i, at den seneste tids markante fald i olieprisen måske alligevel vil kunne trække aktierne lavere.

Regnskabssæsonen blev skudt i gang, efter at aluminiumsproducenten Alcoa overraskede med et bedre end ventet regnskab.

S&P 500 lukkede 0,1 pct. lavere i 1412, mens Dow Jones Industrial lukkede 0,1 pct. lavere i 12.416. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 0,2 pct. højere i 2443.

- Vi har på det seneste set, at teknologiaktierne igen har taget lederpositionen på aktiemarkedet, udtalte aktiehandler hos Deutsche Bank, Owen Fitzpatrick, til Bloomberg News. Der er definitivt en stor interesse i at skifte ud fra energi og råvaresektoren og over i teknologimarkedet, vurderede handleren.

Verdens største aluminiumsproducent Alcoa skød tirsdag aften efter lukketid vanen tro den amerikanske regnskabssæson i gang.

Indtjeningen steg næsten 60 pct. i fjerde kvartal og var bedre end analytikernes forventninger. Selskabet har nydt godt at højere priser på aluminium i løbet af 2006. Aktien lukkede stort set uændret i den ordinære handel, men steg 4,8 pct. i eftermarkedet til 29,9 dollar.

Den amerikanske computerproducent Apple stjal opmærksomheden i den ordinære handel og stod for den største stigning i S&P 500 indekset. Selskabet præsenterede sin nye iPhone, hvilket vil komme på markedet til juni i USA. Telefonen kan udover normal telefoni fungere som musik og filmafspiller og besidder en touch screen. Apple lukkede hele 8,3 pct. højere i 92,6 dollar.

- Nye produkter er en ting som kan få investorernes opmærksomhed, og Apple har længe kørt på en bølge hvad det angår, udtalte aktiehandler hos Shaker Investment, Sasha Kostadinov, til Bloomberg News.

Den canadiske computerkoncern Research in Motion, der forhandler e-mail telefonen Blackberry, blev tilsidesat efter præsentationen fra Apple. Lanceringen af iPhone er en direkte udfordring af den populære email-telefon Blackberry, og aktierne i Research in Motion lukkede 7,9 pct. lavere i 11,2 dollar.

Den nyfusionerede telegigant Sprint Nextel fortsatte tirsdag nedturen, efter at selskabet mandag nedjusterede forventningerne til indtjeningen i år. Aktien dykkede markante 11,2 pct. til 17,5 dollar i kølvandet på en lang række udmeldinger fra analytikere, som alle sænkede sine anbefalinger af aktien.

Verdens største industrikonglomerat General Electric søger angiveligt efter købere til selskabets plastikafdeling.

Afdelingen vurderes at have en værdi op til 10 mia. dollar.

Aktien lukkede uændret i 37,6 dollar.

Det brede japanske Nikkei 225 indeks lukkede onsdag 1,7 pct.

lavere i 16,942.

RB-Børsen